VDRLA V MESTNO STANOVANJE IN SE VSELILA: Sodišče ji je dalo prav, "ima pravico do doma"

Svet

Sodišče je zavrnilo tožbo mesta Zagreb proti materi samohranilki, ki je s petletnim otrokom vdrla v mestno stanovanje, zamenjala ključavnico in zdaj tam živi ter razsodilo, da ima pravico do doma.

Mesto Zagreb je zoper žensko vložilo tožbo, s katero je zahtevalo, da mestu izroči nepremičnino, skupaj z zahtevo za povračilo pravdnih stroškov. Mati samohranilka je v svoji obrambi navedla, da nima kje živeti, da je zaposlena in da redno plačuje stroške ter da je skušala urediti odnos z mestom Zagreb, a neuspešno, poroča hrvaški Telegram. Povedala je še, da so bili v stanovanju, ko se je vselila, le tuš kabina, umivalnik in stranišče ter da ga je opremila. Ženska, ki ima še dva druga otroka, ki sta nameščena v otroškem domu, je prav tako navedla, da bi otroka morala priti k njej, a da je treba pred tem rešiti stanovanjsko vprašanje.

"Iz navedb matere izhaja, da trdi, da bi z odselitvijo izgubila edini prostor, kjer bi lahko živela z mladoletnim otrokom, zato je njene izjave mogoče šteti kot uveljavljanje pravice do doma," navaja sodišče, ki je med drugim ugotovilo, da mati samohranilka sodi v socialno kategorijo državljanov, ki poskušajo svoj položaj spremeniti z zaposlitvijo.

"Na drugi strani gre za enoto lokalne in regionalne samouprave, ki ne izkazuje nujnosti izselitve tožene stranke v smislu ekonomske nujnosti (prodaja stanovanja ali oddaja po tržnih pogojih), zato je sodišče dalo prednost materini pravici do stanovanja pred lastninsko pravico mesta Zagreb," je zapisano v sodbi, na katero se lahko mesto Zagreb še pritoži.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .12. 2023 ob  13: 57
10
Aha, sedaj bo pa to vzor muzijem in je game over!
hribi |  21 .12. 2023 ob  11: 41
Meni se zdi da so nekje se ostanki komunističnega sistema, ki niso v celoti podlegli kapitalu. Bravo. Če je stanovanje orazno ga občina očitno ne rabi.