Začeli so se božično-novoletni prazniki, ko v goste povabimo sorodnike in prijatelje, pa tudi sebi privoščimo lepše pogrnjeno mizo. Iz omare vzamemo zaprašene kristalne kozarce, porcelan s posodicami za omake in velikim jušnikom, papirnate prtičke nadomestijo tisti iz blaga. Potem je treba še skuhati, kar velikokrat sploh ni enostavno. Otroci ne jedo vsega, prav tako pri hrani pazijo starejši, eni ne jedo govedine, drugi so vegani, tretji ne jedo rib. Za nasvet smo vprašali znano koprsko kuharico, ki je dolga leta pripravljala obroke za vrtčevske otroke v Semedeli, pa tudi za goste v hotelu Postojnska jama in hotelu Žusterna. "Zdravje v kuhinji je neprecenljivo," pravi Emilija Pavlič.
KUHARICA EMILIJA PAVLIČ O ZDRAVJU V KUHINJI ZA PRAZNIKE: Vsaka jed je slavnostna in lahko prebavljiva – pod enim pogojem
Koper
Da ne bomo ostali v zadregi, ko moramo pripraviti prazničen obrok, ki bo zadovoljil bolj ali manj vse želodčke, smo se obrnili na znano koprsko kuharico Emilijo Pavlič. Vprašali smo jo, katera živila uporabiti, da bo večerni obrok slavnosten in hkrati ne pretežak za prebavo, katerih živil ni priporočljivo mešati skupaj in kaj pripraviti, če kuhamo za mesojedce, istočasno pa imamo med gosti tudi kakšnega vegana – da nam ne bo vzelo preveč dodatnega časa.
Zanimalo nas je tudi, kaj lahko pripravimo kot nadomestek za tatarski biftek za tiste, ki ne jedo mesa ali ne marajo biftka. Ali se je tatarskemu biftku bolje izogniti, če pripravljamo ribjo večerjo oziroma ga nadomestiti s čim drugim? In kaj storiti na koncu prazničnega obroka, da nam hrana ne bo obležala na želodcu, ampak jo bomo hitreje in lažje prebavili.
"Če bodo živila sezonska in skuhana doma, na pravi način, lepo postrežena – je vsaka jed slavnostna in lahko prebavljiva. Če so med gosti otroci ali starejši, pa moramo v prvi vrsti pomisliti nanje," pravi Pavličeva. Sama bo za božično večerjo pripravila ribje jedi, za novo leto pa bo na mizo postavila pečenko, koromač, pire krompir, solato in orehovo potico. "Moji gosti bodo tudi otroci in starejši. Gosti, ki ne pijejo alkohola, in gosti, ki ne jedo mesa," pojasnjuje in dodaja:
"Moj menu: sveže ulovljene sipe v solati, kokošja in goveja juha z domačimi rezanci, doma narejeni njoki s kalamari, blitva, cikorija v solati, radič, pečene in ocvrte fritole. Dobrodošlica bo sveže stisnjen eko pomarančni sok."
Na vprašanje, katerih živil ni priporočljivo mešati med seboj, Pavličeva odgovarja, da nikoli ne meša rib in mesa. "Kaj je prav, kdo pa to zares ve? Če telesu paše, se ni treba ozirati, kaj kje piše," je prepričana.
V tem času najdemo živila na domačem vrtu, ki jih lahko uvrstimo na prazničen jedilnik, kot je gomolj koromača, blitvo, cikorijo, por, gomolj zelene v solati.
Na vprašanje, ali je primerno postreči tatarski biftek, če imamo ribjo večerjo, Pavličeva odgovarja, da "biftek in ribe ne gredo skupaj, zato predlagam bakala z dobrim oljčnim oljem, zraven pa domač bel kruh".
In kako rešiti dilemo, ko imamo med gosti kakšnega vegana?
"Če bi v goste povabila vegane, bi jim povedala, kaj bom pripravila in jim predlagala oz. jih prosila, naj vsaj nekaj prinesejo s seboj. Veganstva ne podpiram, žal," ne skriva Pavličeva.
Pa še nekaj o "poštenih praznikih"
Če bo obrok skuhan doma iz svežih, osnovnih živil, skuhan na pravi način, nam ne bo delal težav. Hrana z žara ali preveč pražena hrana obleži v želodcu, razlaga Pavličeva. "Pa ne alkohola med jedjo, to se mogoče sliši čudno, ampak je resnica. Alkohol ima veliko kalorij. Saj je po obroku še čas zanj, če že gosti ne morejo brez njega," dodaja.
Namesto čaja priporoča naravno limonado, "šilce žganja pa raje ne, sicer bo v želodcu zmeda in drugi dan ojoj, ojoj. Tudi vino in šilce žganja ne gredo skupaj". "Praznične jedi naj bodo skuhane tako, da so primerne za vse generacije. Žal, gredo otroci in starejši od mize marsikdaj bolj lačni kot siti. To niso pošteni prazniki," zaključuje Pavličeva.
Kuharica Emilija Pavlič, Pot v gaj 7, Koper, tel. 041 748 972, email: info@emilijapavlic.si, spletna stran: www.emilijapavlic.si