MADŽARSKI PREMIER O EVROPSKIH VOLITVAH: Te bi lahko odločile o miru ali vojni

Svet

Madžarski premier Viktor Orban je bližajoče evropske volitve označil za zgodovinske in menil, da bi lahko odločile o miru in vojni v Evropi. Prihodnost desnice medtem v prihodnjem mandatu vidi v rokah italijanske premierke Giorgie Meloni in francoske skrajne desničarke Marine Le Pen, je dejal v pogovoru za francoski časnik Le Point.

"Poleg števila sedežev, ki ga bo dobila katerakoli stranka, bo po mojem mnenju najpomembnejše število poslancev, pripravljenih iti v vojni v Ukrajini še dlje, in tistih, ki bi to zaključili," je dejal v intervjuju, na spletu objavljenem v sredo zvečer.

Volitve bodo po njegovem mnenju "čez deset let najverjetneje obveljale za tiste, ki so odločile o miru ali vojni v Evropi". Sam si želi zmage "poslancev, ki so naklonjeni miru", je dejal Orban, čigar država je znotraj EU najbolj zadržana do podpore Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

"Upam tudi, da bo več suverenističnih poslancev, naklonjenih Evropi narodov," je dejal in menil, da prihodnost tega tabora poslancev, in desnice na splošno, leži v rokah dveh žensk - italijanske premierke Giorgie Meloni in voditeljice skrajne desnice v Franciji Marine Le Pen.

"Če se jima uspe dogovoriti sodelovanje, bodisi znotraj enotne skupine ali koalicije, bosta v Evropi postali sila. Privlačnost njunega sodelovanja bo zelo močna. Lahko bi zadostovalo za preoblikovanje evropske desnice, celo za nadomestitev Evropske ljudske stranke," je še menil.

Napovedal je, da se bodo evropski poslanci njegove stranke Fidesz, ki trenutno niso v nobeni od političnih skupin, v prihodnjem mandatu pridružili skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), kjer je tudi stranka italijanske premierke, ki mu, kot je dejal, vzbuja veliko spoštovanja.

Ankete na evropskih volitvah napovedujejo okrepitev skrajno desnih strank, ki se na ravni Evropskega parlamenta povezujejo v ECR in skupini Identiteta in demokracija (ID). Pojavljajo se tudi pozivi k združitvi obeh skupin.

Glede na anketo Poll of Polls spletnega medija Politico bo sicer trenutno največja skupina EPP na prvem mestu ostala tudi v prihodnje - zasedla naj bi okrog 170 poslanskih sedežev v 720-članskem parlamentu.

Socialisti in demokrati (S&D) naj bi dobili 144 poslancev in ohranili drugo mesto, liberalci (Renew) pa 76. To naj bi glede na trenutne obete zadostovalo za obstanek skupine na tretjem mestu, čeprav sta ji tako ECR kot ID tik za petami. Prva naj bi osvojila 75, druga pa 69 poslanskih sedežev.

Zelenim/EFA se obeta 41 poslancev, Levici (GUE/NGL) pa 32.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija