Povprečna cena študentskega obroka v Sloveniji se je po podatkih Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) s 1. januarjem podražila za 38 centov. V ŠOS ocenjujejo, da je dvig cene obroka posledica višjih stroškov živil, potrebnih za pripravo obroka, prav tako pa kadrovskih težav, s katerimi se soočajo gostinci. Preverili smo, za koliko se je cena študentskih obrokov zvišala na Obali in kaj to v praksi pomeni za študente. Prav tako smo preverili, kakšna je ponudba študentske prehrane na Obali, če se kje pojavljajo težave in kaj bi bilo potrebno še izboljšati.
"SITUACIJA V PRAKSI NI TAKO KATASTROFALNA": Preverili smo, za koliko se je na Obali zvišala cena študentskih obrokov
Koper
Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) poudarjajo, da se višina subvencije in najvišja vrednost obroka nista spremenili. "Nekateri gostinci pa so se pri prijavi na razpis samostojno odločili, da bodo dvignili svojo vrednost obroka in posledično so se povečala tudi doplačila študentov. Potrebno je vedeti, da subvencija znaša 4,02 evra, največje doplačilo pa znaša 4,98 evra. Pričakujemo, da bo marca 2025 prišlo do redne uskladitve z inflacijo, ki se je zgodila tudi marca 2024 in bo to nekoliko pocenilo študentsko prehrano. Hkrati še vedno čakamo na obljubljeni dvig subvencije s strani ministrstva za delo, ki je nujen," pojasnjujejo.
Ob tem poudarjajo, da v praksi situacija ni tako katastrofalna, kot se prikazuje v nekaterih medijih: "Študentske organizacije se zavedamo, da je potrebno študentom zagotoviti kakovosten obrok po dostopni ceni. Zanj se borimo ves čas in verjamemo, da če bi bile izpolnjene obljube ministrstva na področju študentske prehrane, ne bi bilo težav, povezanih z višino doplačila. Hkrati je pomembno povedati tudi, da je novi javni razpis, ki velja za leti 2025/2026, pritegnil tako obstoječe kot nove ponudnike. Nekateri ponudniki, ki so se ponovno prijavili, so nekoliko dvignili cene, pri drugih so ostale enake ali so se celo znižale. Pri izbiri ponudnika bo cena verjetno igrala pomembno vlogo za študente, vendar je treba upoštevati tudi inflacijo in splošno podražitev."
Kakšnih pritožb študentov zaradi podražitev na ŠOUP niso prejeli, so pa prejeli nekatera stališča, da so študenti žalostni, ker so nekateri gostinci zapustili sistem. In prav te na primorski študentski organizaciji želijo v prihodnje nagovoriti, da se ponovno prijavijo na razpis in vrnejo ponudbo študentskih bonov.
"Izpostaviti bi želeli dvoje; ŠOUP ne določa, kateri gostinci bodo vstopili v sistem, to je odločeno na podlagi razpisa, ki ga pripravljata NIJZ in MDDSZ. Velika težava je v tem, da je razpis izrazito birokratski, zapleten, včasih so zahteve preveč neprijetne do gostincev, ki se nato ne odločijo za prijavo. Mi imamo z gostinci redne stike, pomagamo jim z vsemi razpoložljivi informacijami, vendar smo tudi sami razočarani, da je veliko birokracije razlog, da študenti ostanejo brez ponudbe pri določenih gostincih, ki so imeli dobro ponudbo na študentske bone," navajajo.
Na naše vprašanje, če so bili študenti kakorkoli vnaprej obveščeni, da se obeta dvig cen, na ŠOUP še enkrat poudarjajo, da sta vrednost celotnega obroka in subvencija ostali nespremenjeni in dodajajo, da ŠOUP ne določa cen in gre za samostojno odločitev gostincev, ki so dvignili celotno ceno svojega obroka in s tem povečali doplačilo študentov.
So pa ob tem še izpostavili, da se je v zadnjih letih dvignila tudi urna postavka za študentsko delo: "Hkrati si ŠOUP, skupaj z matično študentsko organizacijo, ravno v teh dneh prizadeva za uskladitev minimalne bruto urne postavke za študentsko delo. V primeru, da se ta uskladi z inflacijo, se bo urna postavka ponovno dvignila. Minimalna urna postavka trenutno znaša 6,20 evra neto."
Se bo pa ŠOUP še naprej prizadeval, da se subvencija študentske prehrane poveča in da ohranijo čim več gostincev: "V ta namen aktivno komuniciramo z gostinci in pristojnim ministrstvom, prizadevamo si za dvig subvencije in za vstop večjega števila gostincev v sistem. To smo z letošnjim razpisom tudi dosegli. Imamo 35 ponudnikov, zaustavili smo trend upadanja in verjamemo, da bi z nekoliko manj rigoroznimi pogoji razpisa v sistem vstopilo še več gostincev. Mi, študentske organizacije, imamo najmočnejši stik s študenti na terenu in tudi glede na njihove odzive ter naše izkušnje ministrstvu podajamo različne predloge za spremembe. To, da je bil eden od prejšnjih razpisov, ki je potekal že nekaj let nazaj, prezahteven, so spoznali tudi na ministrstvu, ker smo jim pokazali, da imajo gostinci v praksi težave, ki vodijo v težave študentov pri pestrosti obrokov. Takrat so se pogoji spremenili, vendar so se zdaj ponovno nekoliko zaostrili. Opozarjamo na to, da na koncu študenti najbolj občutijo nepotrebno birokracijo, ki je pri nas del mnogih razpisov."
Na vprašanje, kdaj lahko študentke in študenti pričakujejo dvig subvencij, na ŠOUP odgovarjajo, da je pristojno ministrstvo že dolgo časa nazaj obljubilo dvig subvencij za en evro. "Bila je organizirana tudi novinarska konferenca, na kateri je minister Luka Mesec osebno obljubil ta dvig subvencije. V primeru, da bi do njega prišlo, bi bilo največje doplačilo danes 3,98 evra. To bi bilo za študente veliko bolj sprejemljivo. Sedaj je minister rekel, da do dviga ne bo prišlo. Kljub temu si bomo prizadevali, da se ta obljuba realizira, ker verjamemo, da je to nujno za vse študente in študentke. Hkrati lahko pričakujemo uskladitev z inflacijo v mesecu marcu," pojasnjujejo.
Na ŠOUP poudarjajo, da je predvsem pomembno, da se v javnosti ne ustvarja vtis, da je vse narobe, saj to po njihovih navedbah ne drži: "Tudi, če berete mnoge komentarje študentov, še posebej tujih študentov, jasno zapišejo, da je sistem dober. Slovenija je na tem področju lahko zgled mnogim, ki imajo nekakovostno hrano v menzah, ki si je študenti ne zaslužijo. Sistem zagotavlja pestrost obrokov in tudi več različnih lokacij. V primeru, da bi prišlo do dviga subvencije, se bo situacija bistveno izboljšala. Še vedno smo ena redkih držav, ki ima tovrstno prehrano, veliko je dobrih restavracij, ki ponujajo študentsko prehrano in verjamemo, da bo v prihodnje prišlo do izboljšav, ki bodo nadalje zagotavljala obstoj sistema subvencionirane študentske prehrane. Menimo, da je to v interesu vseh študentov."
Zanimalo nas je še, kdaj in za koliko se je v zadnjih letih podražil študentski obrok na Obali in če lahko restavracije same dvigujejo cene, ali so te usklajene in se cene študentskih obrokov zvišajo pri vseh ponudnikih. V zvezi s tem na ŠOUP pravijo, da se je pred leti znotraj razpisa povečala vrednost celotnega obroka na devet evrov, vrednost subvencije pa je 4,02 evra. Po njihovih besedah se morajo ponudniki držati okvirjev, ki so navedeni v razpisu: "Ob prijavi na javni razpis ponudnik sam določi ceno, pri čemer je najvišja dovoljena celotna vrednost obroka devet evrov. Višina cene vpliva na točkovanje – ponudniki, ki izberejo najvišjo ceno, prejmejo manj točk. Z vsakim novim razpisom ponudniki oddajo novo ponudbo in prilagodijo ceno svojim zmožnostim. To pomeni, da doplačilo ne more biti večje od 4,98 evra. V zadnjih letih je prišlo do podražitev, ker tudi študentska prehrana ni imuna na inflacijo na vseh področjih, hkrati pa je prišlo tudi do dviga študentske urne postavke. Nekateri ponudniki so cene tudi znižali."
Na naše vprašanje, kakšna je ponudba študentske prehrane na Obali, je te dovolj, kjer opažajo največje težave in pa kaj bi bilo po njihovem mnenju še potrebno izboljšati, na ŠOU odgovarjajo, da se je ponudba študentske prehrane na Obali v zadnjih letih nekoliko povečala. Ob tem ocenjujejo, da ponudbe ni dovolj v Portorožu, Izoli in Piranu, kjer bi zagotovo potrebovali večje številko gostincev. Verjamejo, da bo v prihodnje prišlo do tega, da se bodo na razpis prijavili tudi drugi gostinci. Pri tem so jim na voljo za vso pomoč in podporo, ki jo potrebujejo.
"Sicer pa je ponudba študentske prehrane precej raznovrstna in za nas je pomembno, da imajo študenti možnost izbire različnih obrokov. Pestrost je ključna prednost subvencionirane študentske prehrane. Mi od študentov nismo prejeli pritožb, obstajajo določene skupine študentov, ki menijo, da sistem ni dober, a menimo, da velika večina študentov na Primorskem meni, da je sistem kakovosten. Po našem mnenju si moramo še naprej prizadevati za povečanje števila gostincev v sistemu, dvigniti je potrebno subvencijo in zagotoviti takšne pogoje v razpisu, da bodo študenti deležni dobre študentske prehrane, ki bo dostopna na več različnih lokacijah. Še enkrat bi poudarili, da imamo na Primorskem številne tuje študente, ki zelo pohvalijo naš sistem prehrane, saj je v njihovih državah pogosto dražji, manj dostopen ali manj raznolik. Za konec bi dodali le še to, da se ŠOUP vsako leto trudi pridobiti čim več novih ponudnikov in obdržati obstoječe. V letu 2025 smo pridobili nove ponudnike, kar je povečalo njihovo skupno število na Primorskem. Seveda ponudnikov nikoli ni dovolj, vendar si prizadevamo za njihovo povečanje. Primorska je ena najbolj turističnih destinacij v Sloveniji in nekateri ponudniki ne želijo vstopiti v sistem subvencionirane prehrane, ker imajo enostavno previsoke cene in tudi niso odprti skozi celotno leto," še navajajo na primorski študentski organizaciji.