Na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli izvajajo presečno študijo, s katero želijo ugotoviti povezavo med različnimi tipi prehranjevanja in kazalniki zdravja. Tekom raziskave izmerijo telesno sestavo, presnovo v mirovanju, različne biokemijske kazalnike, sestavo črevesne mikrobiote in druge kazalnike zdravja pri zdravih odraslih posameznikih, ki so vsejedi ali se prehranjujejo vegansko, vegetarijansko ali s prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in visokim vnosom maščob – LCHF.
UP FVZ IZVAJA IZREDNO ZANIMIVO IN KORISTNO ŠTUDIJO: Preverite, če ustrezate pogojem in se prijavite
Koper
Kdo se lahko vključi v raziskavo?
- Zdravi preiskovanci z indeksom telesne mase (ITM) med 18,5 kg/m2 in 30 kg/m2, stari od 20 do 60 let;
- preiskovanci ne smete jemati zdravil (z izjemo kontracepcijskih tablet) in antibiotikov v zadnjih 6 mesecih;
- preiskovanci morate imeti nespremenjen tip prehranjevanja v zadnjih 6 mesecih in stabilno telesno maso v zadnjih 3 mesecih (manj kot 3 kg razlike);
- prednostno iščejo preiskovance, ki se prehranjujete vegetarijansko, vegansko in LCHF, predvsem jim primanjkuje moških preiskovancev.
Kako bo potekala raziskava?
Povabili vas bodo na 1-kratno meritev na njihovo UP Fakulteto za vede o zdravju v Izoli, kjer vam bodo odvzeli vzorec krvi, vam izmerili telesno sestavo in presnovo v mirovanju, prinesli pa boste tudi vaš vzorec blata in izpolnili vprašalnike. Vse druge podrobnosti o raziskavi boste izvedeli ob prijavi.
Kaj vse bodo brezplačno merili?
- Biokemijske kazalnike glukozne homeostaze, lipidnega profila, vnetja, različne hormone in druge kazalnike zdravja;
- telesno sestavo (delež vode, mišic, maščobe);
- krvni tlak;
- analiza črevesne mikrobiote iz vzorca blata (mikrobna združba v črevesju);
- analiza prehranskega vnosa in po želji tudi svetovanje o prehrani (ni nujno).
V kolikor ste pripravljeni sodelovati v raziskavi, vljudno vabljeni. Prijavite se preko vprašalnika in na koncu pustite vaš kontakt (z vprašalnikom preverijo vključitvene kriterije in vas nato preko elektronske pošte povabijo k sodelovanju, v kolikor ustrezate kriterijem): https://1ka.arnes.si/a/21777
Kontaktna oseba: asist. Karin Šik Novak, mag. dietetike
E-mail: raziskava.prehrana@fvz.upr.si