V IZOLI DNEVI BAKALAJA: Jed, ki je bila v preteklosti pogosto na krožnikih prebivalcev Istre

Izola

V enajstih izolskih gostilnah in restavracijah od danes do 19. novembra ponujajo na različne načine pripravljeno polenovko oziroma narečno bakala, ki je bil v preteklosti nepogrešljiv del istrske kuhinje. Dnevi bakalaja so zadnji od kulinaričnih festivalov, ki jih je letos priredilo Turistično združenje Izola.

Kot poudarjajo organizatorji, je bakala več kot hladna predjed oziroma ribji namaz. Jed, pripravljena iz posušene severnomorske ribe trske, je bila v preteklosti pogosto na krožnikih prebivalcev Istre, predvsem v postnem času pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki.

???????????????????? ???????????????????????????????? ???????? ????. ???????? ????????. ???????????????????????????????? ???? V naslednjih dveh tednih si v izbranih izolskih gostilnah in restavracijah...

Posted by Visit Izola on Friday, November 3, 2023

V nekaterih izolskih gostinskih lokalih bodo v prihodnjih dveh tednih ponujali bakala tudi na drugačne načine, kot jih imajo v redni ponudbi. Kot poudarjajo v turističnem združenju, je veliko istrskih gostincev zavezanih ohranjanju tradicije in pripravljanju enostavnih, pristnih jedi. Zato bodo na pristen istrski način pripravili tudi bakala.

Kulinarika je tisti motiv, ki k obisku Izole vabi celo leto, menijo v Turističnem združenju Izola. Kot so spomnili, so na spletni strani Visit Izola predstavljene razne kulinarične zgodbe, recepti in predstavitve ponudnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  03 .11. 2023 ob  20: 49
Bakala je vedno nepogrešljiv del istrske kuhinje.
Če ga forešti šele danes spoznajo, ne pomeni da ga ni več.