Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
POGREŠANA 84-LETNA ANTONIJA URŠULA: Odpravila se je proti Triglavu in izginila (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 08:07
ROPARSKA TATVINA V PORTOROŽU: Lastnika tako močno porinila v steklo, da se je razbilo
A.S.
-
8.9.2025 ob 19:39
STRELSKI NAPAD V TURČIJI: Ubita dva policista, streljal naj bi 16-letnik (VIDEO)
N.J.
-
8.9.2025 ob 12:05
GROZA PRI SOSEDIH: Zadrogiran je z avtom zbil moškega, ki je v naročju držal otroka
U.G.
-
8.9.2025 ob 11:46
NAŠLI TUDI DRUGA DVA POGREŠANA OTROKA: Po tem, ko je policija ustrelila očeta (VIDEO)
U.G.
-
8.9.2025 ob 11:20
ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV NARASLO: V streljanju na avtobusu v Jeruzalemu ranjena tudi nosečnica (VIDEO)
N.J.
-
8.9.2025 ob 10:29
Novo iz Slovenije
DRŽAVA ŽELI RAZLASTITI VEŽNAVERJA: "Ne drži, da sem želel koga prinesti okrog"
N.J.
-
danes ob 07:00
SLOVENSKA ISTRA, POZOR: Pripravite protipoplavne vreče, očistite meteorne jaške!
N.J.
-
včeraj ob 14:21