Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.

Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
SKORAJ SLEPA 88-LETNICA DOBILA GLOBO: Motila naj bi mir, ker je popoldne poslušala zvočne knjige
A.S.
-
24.10.2025 ob 17:11
ŠOK PRED HIŠO: Dopoldne so v tem primorskem naselju naleteli na tak prizor
A.S.
-
24.10.2025 ob 15:57
VRTOGLAVE VSOTE: Poglejte, koliko so samo na račun Primorcev 'zaslužili' spletni prevaranti!
A.S.
-
24.10.2025 ob 13:45
SRHLJIV POSKUS UMORA PRI SOSEDIH: Po prepiru žensko vrgel v šest metrov globok vodnjak
U.G.
-
24.10.2025 ob 12:29
Novo iz Slovenije
PRIZNAL, DA JE SPOLNO ZLORABIL 7-LETNO DEKLICO: Grozi mu od 3 do 8 let zapora
N.J.
-
včeraj ob 09:51
POZOR, NE STORITE TEGA! Policisti dobili okoli 10 prijav, škode pa je za več kot milijon evrov (FOTO)
A.S.
-
24.10.2025 ob 19:17
MOČNI NALIVI, VETER IN POPLAVE: Na Primorskem so se razlivale nekatere reke (FOTO)
U.G.
-
24.10.2025 ob 13:12
UMETNA INTELIGENCA STRAŠI SLOVENCE: Skoraj dve tretjini zaskrbljenih, kaj je razlog?
U.G.
-
24.10.2025 ob 12:51


