Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več kronike
POSREDOVANJE POLICIJE: Američan je na hrvaški plaži skrivaj snemal gole otroke
U.G.
-
včeraj ob 16:07
V BOVCU NESREČA PRI KANJONINGU: Tujca nista upoštevala navodil, oba poškodovana
N.J.
-
včeraj ob 13:57
Novo iz Slovenije
"VOJNA NIKOLI NI REŠITEV": Pri Ruski kapelici pod Vršičem danes spominska slovesnost
A.P.
-
danes ob 08:05
ARSO IZDAL ORANŽNO OPOZORILO: Obeta se moker in prometno obremenjen konec tedna
A.P.
-
danes ob 07:41