Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
TRAGEDIJA V ZRAKU: Strmoglavila balona, ena oseba umrla, 19 poškodovanih (FOTO, VIDEO)
M.U.
-
včeraj ob 10:46
V ISTRI HUDA NESREČA MOTORISTA: Med prehitevanjem je trčil v avtomobil (FOTO)
M.U.
-
včeraj ob 09:01
PRETRESLJIVA TRAGEDIJA NA POČIVALIŠČU: Oče nehote povozil sina, štiriletnik umrl na kraju
M.U.
-
14.6.2025 ob 08:40
SPLETNE GOLJUFIJE NA SEVERNEM PRIMORSKEM: Podjetjema izmaknili več kot 80.000 evrov
A.P.
-
13.6.2025 ob 13:21
Novo iz Slovenije
VIŠJI PREDELI PRIMORSKE V ALARMU: Vrednost ozona presegla opozorilno vrednost
M.U.
-
včeraj ob 18:55