V LUKI KOPER LADJA, KI NE ONESNAŽUJE: Pluje na zeleni metanol, to je bodočnost pomorskega prevoza! (VIDEO)

Koper

V koprskem pristanišču so privezali drugo največjo kontejnersko ladjo na svetu, ki jo poganja t.i. 'zeleni metanol'. Na prvi plovbi iz Azije proti Evropi se je danes ustavila v Kopru. Njen prihod je pomembna prelomnica v pomorskem prometu na področju trajnosti in zelenega prehoda. Do leta 2030 bo v Luki Koper na voljo tudi vsa potrebna infrastruktura za oskrbo ladij z električno energijo iz obale, ki bo zagotavljala priklop z obnovljivimi viri energije. Okolju prijazne ladjarje pa država že sedaj spodbuja tudi z nižjimi taksami.

V Kopru je pristala druga največja kontejnerska ladja na svetu Astrid Maersk, ki jo poganja metanol. Maersk je naročil 24 tovrstnih ladij na dvojno gorivo, s katerimi gredo v razogljičenje ladjarstva. Kot je pojasnil Ivić Vodopija, direktor družbe Maersk za vzhodno Evropo, so pionirji in "takšne ladje še vedno nima noben drug ladjar v floti".

Dodal je, da načrtujejo, da bodo do leta 2040 kot podjetje dekarbonizirani. Do leta 2050 je tudi zaveza Slovenije, da se emisije iz ladijskega prometa praktično izničijo.

Gregor Belič, član uprave Luke Koper pa je dejal, da bodo veliki proizvajalci, ki so že člani ZEMBE (Zero Emission Maritime Buyers Emission), zahtevali, da njihov produkt pride denimo iz Kitajske do Evrope brez emisij. "To pomeni, da bo morala tudi Luka imeti vse naprave elektrificirane. Mi jih večinoma imamo, potem pa se bo tudi ta kontejner prevažal po kopnem tudi z električnim kamionom. Tako, da bodo izpusti nula. To je bodočnost."

Do leta 2029 nameravajo v Luki Koper elektrificirati vse pomole. Ta investicija bo po besedah Beliča stala okoli 100 milijonov evrov. Lokalna skupnost v Kopru se po besedah župana Aleša Bržana trudi hoditi po poti zelenega prehoda, želijo zmanjšati hrup in izboljšati bivanje tamkajšnjih prebivalcev.

Vse pa kljub temu ni tako rožnato. Ekonomist Jože Damijan je za Regional povedal, da se je konkurenčnost Evrope zaradi recesije močno zmanjšala, zato logistiko in posledično Luko Koper čakajo težki časi. To se odraža tudi v zmanjšanem pretovoru blaga skozi Luko Koper, ki naj bi stagniral tudi v prihajajočih letih. Gregor Belič pa: "Če povem po pravici, nisem seznanjen z njegovimi besedami. Sem bil na službeni poti v Koreji."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija