BO POSTALA NOVA MINISTRICA? Mateja Čalušić na zaslišanje pred odbor DZ za kmetijstvo

Slovenija

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se bo danes predstavila pristojnemu odboru DZ. Če bo njena predstavitev ustrezna, bo za ministrico predvidoma imenovana na izredni seji DZ v petek, s čimer bo na čelu resorja, ki ga začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, nasledila jeseni razrešeno Ireno Šinko.

Čalušić, ki je poslanka Svobode, je pred nastopom poslanske funkcije delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.

Ravno o njeni izobrazbi je bilo največ govora in polemik, saj je bilo prvotno na straneh DZ zmotno navedeno, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje. Čalušić je ob tem zavrnila očitke, da se je predstavljala z izobrazbo, ki je nima, odgovornost za administrativno napako, kot so jo označili v njeni stranki, pa je v celoti prevzelo Gibanje Svoboda.

Zaradi napačne navedbe izobrazbe je prvak SDS Janez Janša premierja Roberta Goloba pozval, naj umakne predlog njene kandidature, vendar je Golob ostal pri svoji "drugi" izbiri. Za favorita za prevzem funkcije je namreč veljal upokojeni major Vojko Adamič, ki pa je v zadnjem trenutku umaknil soglasje h kandidaturi za ministra za kmetijstvo.

Čalušić ob prevzemu funkcije čakajo številni izzivi, kmetje si med drugim želijo stabilnega okolja in dialoga. Po pričakovanjih bo eden večjih izzivov ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Med drugim pa novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinko.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal predvidoma na izredni seji v petek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  10 .01. 2024 ob  17: 03
Najbolje bi bilo, da sploh ne odgovarja. To kar gledam na TV je še slabše od Bratovškove za EU komisarko.
Martin Kacur |  10 .01. 2024 ob  11: 05
10
Najbolje bi bilo, da je zaslišanje zaprto za javnost.