KDO S KOM V PIRANU: Mišič o ceni "za svobodo", ki da je ne bo plačal, v Svobodi pa o podpori Koreniki (VIDEO)

Piran

V Piranu se bosta v nedeljo pomerila za mesto župana Gašpar Gašpar Mišič, ki je v prvem krogu dobil 22,4 odstotka glasov, in Andrej Korenika, ki ga je v prvem krogu podprlo 21 odstotkov Pirančanov. V prvem krogu sta oba kandidirala s podporo volivcev. V drugem krogu je Mišiča podprl Robert Fakin, Koreniko pa najbolj številna svetniška skupina Gibanje Svoboda.

"Koreniko podpiramo predvsem zato, ker vidimo v njegovem programu in njegovem načinu komuniciranja, da deli enake vrednote kot Gibanje Svoboda," pravi Manuela Rojec iz Gibanja Svoboda Piran, tudi sama kandidatka za piransko županjo v prvem krogu. Rojčeva je zavrnila očitke, da je bila odločitev glede podpore Koreniki sprejeta na državnem vrhu in jih označila kot "natolcevanje".

"Govorimo o politični stranki, ki trenutno vodi vlado. Mislim, da je prav, da to izkoristimo kot pomoč vseh ministrstev in kontaktov, ki jih lahko lažje vzpostavimo z Ljubljano, da lahko lažje pomagamo našemu kraju," se je na podporo največje vladajoče stranke odzval Andrej Korenika, ki ni ravno novinec v piranski lokalni politiki. V preteklih letih je že bil občinski svetnik in član nadzornega odbora piranske občine.

Andrej Korenika

Na drugi strani bo Mišiča podprla Lista Roberta Fakina, tudi on je bil kandidat za piranskega župana v prvem krogu. "Našo občino so do sedaj vodili ljudje različnih profilov. Od profesorjev do zdravnikov in fotografov. Mislim, da je čas, da končno zaupamo to občino nekomu, ki je 'lider', nekomu, ki jo zna voditi in je dokazal, da zna voditi," podporo utemeljuje Robert Fakin. Spomnimo, dolgoletni direktor Agrarie je na volitvah leta 2018 že sodeloval z Mišičem in nekdanjim piranskim županom Tomažem Gantarjem.

Kot je za dneve pred volitvami skoraj že običajno, so tudi v Piranu v zadnjih dneh zaokrožili očitki in obtožbe.

Eden od funkcionarjev Gibanja Svoboda, ki je med drugim najemnik gostinskega lokala ob portoroški plaži, je pred leti vložil zahtevek za povračilo sredstev investicije v lokal, tudi v obliki znižane najemnine. Zgodba je prišla v javnost prav zdaj, ko so – kot trdi Mišič – "na silo sklicali sejo nadzornega sveta Okolja Piran".

"V času volitev, med prvim in drugim krogom, sklicujejo sejo nadzornega sveta, na kateri je glavna točka dnevnega reda priznanje vlaganj najemniku v lokal na portoroški plaži. Potemtakem bi morali poklicati vse najemnike in jih vprašati, ali imajo še kakšna vlaganja, namesto da kogarkoli izbiramo in favoriziramo," se je odzval Mišič.

Robert Fakin

Omenjena seja nadzornega sveta Okolja Piran je sklicana za danes in kot poudarja Mišič, stranka Gibanje Svoboda nima s tem nič, so pa vpleteni določeni posamezniki.

"Če je cena podpore Gibanja Svoboda meni, da oškodujem javno podjetje ali pa naredim nekaj mimo svojih načel, potem je moj odgovor odločen 'ne'," dodaja Mišič.  

Rojčeva ob tem zatrjuje, da v Gibanju Svoboda niso nikoli ničesar pogojevali, sploh pa ne podpore. Od izjav Gašparja Mišiča pa so se distancirali.

Mišiču med drugim očitajo, da je močno povezan z različni, predvsem nepremičninskimi lobiji. Na takšen "konflikt interesov" je že pred časom opozoril tudi njegov protikandidat Korenika:

"Narobe je bilo razumljeno, če je bilo mišljeno samo na gospoda Mišiča. Konec koncev so tudi drugi, ki so zelo blizu nepremičninskim poslom in so zadnja leta in desetletja imeli velik vpliv na vodenje občine Piran. Mi temu moramo narediti konec."

Gašpar Gašpar Mišič

"Če nimate drugih očitkov, če nimate ničesar drugega … Sam se s protikandidatom ne ukvarjam in mu nisem ničesar očital. Če ga ljudje želijo in vidijo na mestu župana, naj ga izvolijo. To ni nič takšnega," zaključuje Mišič.

Koreniko so v drugem krogu podprli tudi v Gibanju za občino Piran (GZOP), kjer so pred štirimi leti slavili zmago na lokalnih volitvah. V novi sestavi občinskega sveta pa bodo imeli zgolj enega predstavnika. Koga bodo podprli v drugem krogu pa javno še niso povedali v SD in SDS. Aktualni župan Đenio Zadković (Zveza za Primorsko) in Dušan Olaj (SD), ki se je v prvem krogu kot županski kandidat uvrstil na četrto mesto, sta že takoj povedala, da ne bosta v drugem krogu podprla nikogar in da naj se odločijo volivci sami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  30 .11. 2022 ob  18: 42
ŠKIFOOOO !
manemebasat |  30 .11. 2022 ob  12: 34
12
Ki da je ne bo …polpismeni novinarji