ODLOČILI SO: Nakupu teniškega centra Portorož zelena luč

Piran

Piranski občinski svet je na današnji seji potrdil nakup teniškega centra Portorož in sklenitev sodne poravnave s Termami Čatež. Občina bo za 4,5 milijona evrov brez davka dobila 7000 kvadratnih metrov več, kot bi dobila z uveljavitvijo predkupne pravice, za kar se je zavzemal občinski svet v prejšnji sestavi.

Župan Andrej Korenika je občinskim svetnikom sporočil, da je na podlagi sklepa, ki so ga sprejeli marca letos, opravil pogajanja z generalnim direktorjem Term Čatež Bojanom Petanom in dosegel ugodnejše pogoje za izpeljavo posla.

Tako kot je bilo že predvideno, bo občina kupila kompleks teniškega centra v Luciji. V njem je teniški stadion, ki obsega igrišče, tribuno s 1600 sedeži in stavbo s trgovinami, lokali ter poslovnimi prostori. Nekaj teh prostorov bo sicer ostalo v zasebni lasti, ker so jih Terme Čatež že prej prodale tretjim osebam. V okviru teniškega centra je še 13 igrišč s peščeno podlago, štiri igrišča s trdo podlago, dve igrišči pod balonsko konstrukcijo, stavbo tenis centra z gostinskim lokalom, garderobami in sanitarijami.

Po novem bo občina dobila tudi poti in zelenice med igrišči, igrišče za mini golf, balinišče in park. Kupnina je za skoraj 100.000 evrov nižja od sprva določene. Po županovih besedah bodo nepremičnine, ki so bile predmet predkupne pravice, zdaj odkupili za 3,7 milijona evrov, za kvadratni meter pa bo občina povprečno plačala 155 namesto 213 evrov. Prodajalec mora pred dokončno sklenitvijo pogodbe izbrisati hipoteke na zemljiščih.

Terme Čatež bodo po tem dogovoru tudi umaknile tožbo, s katero so zahtevale sklenitev kupoprodajne pogodbe na temelju lanskega sklepa občinskega sveta o uveljavitvi predkupne pravice. Občinski svet v prejšnji sestavi je namreč sklenil uveljaviti predkupno pravico na zemljiščih, potem ko so Terme Čatež sporočile, da nameravajo teniški center za 4,6 milijona evrov prodati neimenovanemu hrvaškemu kupcu. Po lokalnih volitvah občinski svet ni potrdil sklenitve pogodbe, zaradi česar je prodajalec vložil tožbo.

Posted by Občina Piran - Comune di Pirano on Wednesday, October 25, 2023

Med razpravo v občinskem svetu sta predstavnici SD sicer trdili, da občina ni pridobila ničesar, ker so zemljišča danes vredna manj kot lani, ker so igrišča zdaj v slabšem stanju kot lani in niso uporabna brez velikih naložb ter zato, ker občani od novembra lani niso mogli uporabljati športnih površin. Strinjali pa sta se, da je nakup v javnem interesu, zato sta se glasovanja vzdržali. Podporniki nakupa niso sodelovali v razpravi.

Nakup bo občina financirala z dodatno zadolžitvijo v višini 3,8 milijona evrov, zaradi česar so svetniki potrdili tudi tretji letošnji rebalans proračuna. Korenika je zagotovil, da občina zmore prenesti takšno finančno breme.

Župan je zatrdil tudi, da bodo v prihodnosti več kot polovico odkupljenih zemljišč lahko namenili športnim in parkovnim površinam, območje pa ne bo več ograjeno in ga bodo lahko uporabljali vsi. Na delu območja bodo ohranili tenis. O vlaganju v nove vsebine se občina pogovarja z več panožnimi športnimi zvezami in turističnimi podjetji, je še dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  26 .10. 2023 ob  18: 45
10
Tenis za? Rešujete tajkuna po navodilu Svobode.
Raje popravite obalno cesto v samem Piranu. Cesta se pomika v morje.
V Portorožu pri kebabarju nasproti gh Palace. Je pločnik ne prehoden ker ima kebabar senčnik na sredini javne površine.
Kolesarji se vozijo po pločniku proti Luciji. Piran umazan.
Malenkost. Rešujte tajkuna denarja ne manjka
Fošina |  25 .10. 2023 ob  20: 28
150 evrov za kvadrat direktno ob morju je res dober posel. Upam, da bo res ostalo občinsko in da ne bo nekdo to čez par let spet prodal.