Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
SPLETNE GOLJUFIJE NA SEVERNEM PRIMORSKEM: Podjetjema izmaknili več kot 80.000 evrov
A.P.
-
včeraj ob 13:21
Novo iz Slovenije
ZAOSTRENE VARNOSTNE RAZMERE: Zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja na Bližnji vzhod
A.P.
-
včeraj ob 19:28
PRIPOROČILA ZA DOPUSTNIKE NA HRVAŠKEM: Kaj svetuje slovensko veleposlaništvo v Zagrebu?
A.P.
-
včeraj ob 16:33
ZASKRBLJUJOČI REZULTATI: Prve analize NPZ razkrile precej skromno znanje učencev
A.P.
-
včeraj ob 15:41
PIRC MUSAR IN GOLOB KRITIČNA DO IZRALESKEGA NAPADA NA IRAN: "Esklalacije ne vodijo nikamor"
A.P.
-
včeraj ob 14:00