PO NEUSPEŠNEM RAZPISU ZA NAJEM TENIŠKIH IGRIŠČ JE PADLA ODLOČITEV: Občina jih bo namenila domačinom (VIDEO)

Piran

Po neuspešnem razpisu za najem teniških igrišč v Portorožu Občina Piran razpisa ne bo ponavljala, ampak se bo osredotočila na ureditev nogometnih, košarkarskih in drugih igrišč za domačine. Župan Andrej Korenika turističnemu gospodarstvu očita, da kljub poudarjanju pomena tenisa ni pripravljeno vložiti ničesar.

Ko so Terme Čatež konec leta 2022 zaprle teniška igrišča, je turistično gospodarstvo opozarjalo na pomen območja, ki naj bi prinašalo med 30.000 in 35.000 "dobrih" gostov letno, s tem pa do pet milijonov evrov prihodkov.

Korenika trdi, da so želeli priti turističnemu gospodarstvu naproti in igrišča čim prej aktivirati, zato so takoj za tem, ko je 29. decembra lani občina prevzela območje v last, objavili razpis za oddajo v najem. Najemnino v višini 10.000 evrov mesečno so določili na podlagi cenitve, je pojasnil v pogovoru z novinarji. Da pogoji ne bi bili prezahtevni, v razpis niso vključili osrednjega teniškega stadiona, saj bi to pomenilo še za 5000 evrov višjo mesečno najemnino.

Na razpis se ni prijavil nihče. "Ne morem razumeti, kako nekdo, ki ustvari pet milijonov evrov prihodkov, ni sposoben prevzeti nekega območja v priobalnem pasu za najemnino 10.000 evrov na mesec," je dejal Korenika. Na občini se po njegovih besedah sprašujejo, ali so bili podatki, ki so jih navajali gospodarstveniki, realni.

Poudaril je, da so se za nakup zemljišč odločili, ker so želeli ohraniti igrišča za tenis, območje pa hkrati nameniti tudi drugim športom. Z zahtevano najemnino se naložba ne bi povrnila več kot 30 let, kljub temu pa Korenika še vedno meni, da je 4,5 milijona evrov za takšno zemljišče v priobalnem pasu zelo ugodna cena.

Poudaril je, da neuspešen razpis ni nujno slaba novica: "Prej smo ves čas govorili o turistični ponudbi, ki bi jo lahko koristili tudi domačini, sedaj pa se bomo osredotočili bolj na ureditev območja za domačine."

V treh mesecih bodo poskusili usposobiti vsaj šest teniških igrišč - štiri betonska in nekaj peščenih. Obenem je napovedal tudi celovito ureditev športno-rekreacijskih površin z dodatno ozelenitvijo. "Vrnili bomo košarko in nogomet na območje, kjer smo Pirančani in Lucijčani preživeli otroška leta," je poudaril. Urediti nameravajo tudi novo balinišče, igrišča za odbojko in badminton ter trim stezo.

Iščejo tudi možnosti za prekritje osrednjega teniškega stadiona, ki bi tako postal uporaben tako za prireditve kot za druge športe. Balon, ki ves čas pokriva eno od igrišč, želi župan čim prej umakniti.

Območje bo še naprej upravljal Športni in mladinski center. V letošnjem proračunu je za ureditev namenjenih 450.000 evrov, obstaja pa tudi možnost rebalansa, je pojasnil Korenika.

Teniške tradicije ne želijo prekiniti. "Če se bo slovenska teniška zveza ali kdo drug odločil, bo tu še vedno mogoče izpeljati turnir," je poudaril in izrazil željo, da turnirja WTA ne bi selili drugam. Po njegovih besedah zanj namreč potrebujejo le stadion in štiri zunanja igrišča, to pa lahko pripravijo v dveh tednih. "Čim bo interes izkazan, bo to takoj na voljo," je obljubil.

Na vprašanje v zvezi s stanjem teniškega centra v času skupščine zveze Tennis Europe, ki bo v Portorožu 22. marca, je Korenika dejal, da je to skrb slovenske teniške zveze in da bi bilo še slabše, če občina ne bi odkupila igrišč. "Mene bi bilo sram pokazati ta teniška igrišča in organizirati tak dogodek ter nič prispevati," je dejal.

Kompleks zajema teniški stadion, ki obsega igrišče, tribuno s 1600 sedeži in stavbo s trgovinami, lokali ter poslovnimi prostori. V okviru teniškega centra je še 13 igrišč s peščeno podlago, štiri igrišča s trdo podlago in dve igrišči pod balonsko konstrukcijo. "Gre za veliko investicijo, vendar je to investicija v naš kraj in želimo to našim občanom tudi omogočiti, tako da to je bila investicija v prihodnost in mislim, da nam bodo občani hvaležni že čez tri mesece in potem postopoma do konca leta, ko se bo vse to aktiviralo," je optimističen Korenika. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  14 .02. 2024 ob  14: 51
@Gabrijel

Aktualen zakon u urejanju prostora je ZUreP-3. ZUreP-2 je prenehal veljati 31. 12. 2021
Gabrijel |  14 .02. 2024 ob  09: 46
11
@Fošina
Predlagam da si za začetek prebereš Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2) in nato modruješ o tem, kako nastane in kdo vse vpliva na vsebino OPN. Če je že župan tak pistoljero, da sprejema in spreminja ideje na dnevi bazi, bodite vsaj tisti okoli njega bolj racionalni, sicer boste to občino dobesedno poslali v stečaj. Če se ti zdi, da je prav, da ima Korenika ob sebi človeka, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi preprodaje substanc, pa tudi prav. Če je to cena, da dotični ne sračka o županu po FB, naj to korenika plača iz svojega žepa, ne pa občinskega.
Prč |  14 .02. 2024 ob  09: 33
Kako pa napredujejo dela v klavnici Dragonja? Dragi župan in kompanija bella, samo tako naprej.
Imperio  |  13 .02. 2024 ob  21: 21
13
Namesto, da je župan dal sezidati trideset stanovanj za družine se gre avanture z tajkunom Marine.
Prioriteta občine je? Rešuje tajkuna. Seda bi delal biznis z najemom. Stric meire bi to vzel gratis.
Župan kdo bo to investicijo, ki prinaša izgubo sploh uporabljal.
Testa di cazzo
Fošina |  13 .02. 2024 ob  21: 13
-8
@Gabrijel

Kdo pa sprejema prostorske načrte? Marsovci? Občina sama odloča o tem, kaj bo tam. Saj pravim, da mora še narisat, kaj hoče imet, ampak prostorski načrt, ki ga je Korenika danes že napovedal, je pa izključna pristojnost občine.
Gabrijel |  13 .02. 2024 ob  21: 05
11
@Fošina
Oglej si prostorski načrt za omenjene parcele in boš hitro ugotovil, da se motiš. Če bi bilo to mogoče, bi to že Petan naredil...na podoben način, kot je tokrat ... s kuvertami
Fošina |  13 .02. 2024 ob  21: 01
-9
@Gabrijel

Kaj ti še vedno misliš, da je občina teniška igrišča kupila? Občina je kupoval 30.000 kvadratov ob morju, na katerih je lahko karkoli. Občina lahko tam nariše tudi dva hotela in je za 4,5 milijona kupila zemljo, vredno najmanj 10 milijonov evrov. Ne vem, kaj tam bo in morda Korenika resno misli narediti nek nov športno rekreacijski park ... ne vem, bomo vidli. Jasno pa je, da občina ni kupovale teniških igrišč, ker bi sigurno naredila še en razpis, če bi imela kakršnokoli željo jih ohranit v celoti.