Potem ko so sredi marca tekači že "povezali" Sečoveljske in Strunjanske soline, so sedaj na vrsti še pohodniki-gurmani. To soboto bo namreč potekal kulinarični pohod. Trasa je malce daljša kot pri teku (vendar večji del enaka), bistvo pa ni le hoja, ampak okušanje tipičnih istrskih dobrot, ki bodo postavljene na stojnicah ob progi.
"Bistvo je, da ljudje pridejo in okušajo domače specialitete, kot so bakala, polenta, olive, tartufi, vino, olje, domač kruh, se pravi vse, kar je povezano s tem prostorom," je povedal glavni organizator Mojmir Kovač. "Zato, ker ni isto, če ješ bakala ob morju, na morskem zraku, kot če ga ješ v Ljubljani."
Gre za način promocije Istre, na koncu pa udeleženci dobijo tudi sol in bobiče. Tesno sodelovanje s kletjo Vinakoper pa prinaša tudi (veliko) malvazije. Lani je bilo na pohodu približno 1400 udeležencev, letos, predvsem zaradi vremena, je prijavljenih manj ljudi, zaenkrat 500.
Kovač sicer pravi, da je za soboto napovedano lepo vreme. S cilja (Strunjan) do štarta (Lucija) pohoda pa bo na voljo tudi prevoz. Štart je drseč, da ne bo prišlo do gneče na stojnicah, med 9. in 11. uro, prireditev pa se v Strunjanu zaključi po 14. uri.
Več iz rubrike Prireditve:
Zakaj;.zakaj vedno neka črna magija.Neko pametovanje,kar tako: Je to morda nevoščljivost?Če imaš za pohvalit -POHVALI.Ne dodajaj te slovenske folklore. Lp