POGI JE ZMAGOVALEC 20. ETAPE DIRKE PO ITALIJI! Tekmeci ga niso mogli ustaviti (FOTO, VIDEO)

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec predzadnje, 20. etape dirke po Italiji. Na trasi od Alpaga do Bassana del Grappe (184 km) je znova dokazal, da je najmočnejši na Giru ter prepričljivo slavil po samostojnem napadu ob drugem prečkanju Monte Grappe.

Za Pogačarja je bila to že šesta zmaga na letošnjem Giru, potem ko je bil najboljši v drugi, sedmi, osmi, 15. in 16. etapi. Najpomembnejšo zmago pa bo slavil v nedeljo, ko bo v Rimu z zmagovalnega odra poziral kot nesporni zmagovalec letošnjega Gira.

S tem bo 25-letnik nasledil rojaka Primoža Rogliča, ki je bil lani najboljši po dramatičnem razpletu v kronometru predzadnje etape na Svete Višarje v bližini italijansko-slovenske meje.

Tudi Pogačar je v predzadnji etapi lahko dirkal v špalirju ogromnega števila slovenskih navijačev tako na Monte Grappi (18,1 km/8,1 %) kot nato po spustu do cilja v Bassanu del Grappi. Več dni je poudarjal, da bo danes startal na zmago, tekmeci so to vedeli, a ga niso mogli ustaviti.

Po močnem ritmu ekipe emiratov je slovenski as napadel 36,5 km pred koncem oziroma 5,5 km pred vrhom Monte Grappe in se zlahka odpeljal tekmecem, ki so bili že takrat na robu svojih zmogljivosti.

Nato je hitro ujel še zadnjega ubežnika Italijana Giulia Pellizzarija (VF Group-Bardiani CSF) in ga po dobrem kilometru kasneje pustil za sabo. Na vrhu zadnjega vzpona je imel natanko dve minuti naskoka.

V slogu celotnega letošnjega Gira je tudi do konca zanesljivo opravil s traso in tekmeci ter se podpisal še pod eno zmago.

Drugo mesto v današnji etapi je z zaostankom dveh minut in sedmih sekund zasedel Francoz Valentin Paret-Peintre, z istim časom kot Francoz je bil tretji Daniel Martinez.

Pogačar je števec zmag zdaj pomaknil na 76, nedeljska skupna pa bo 77. v sicer še vedno relativno kratki poklicni poti. Vse zmage je 25-letnik s Klanca pri Komendi nabral od leta 2019 naprej.

V skupnem seštevku ima dan pred koncem kar devet minut in 56 sekund naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in deset minut in 24 sekund pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers), ki bosta Pogačarju delala družbo na stopničkah v bližini rimskega Koloseja.

Pogačarja v dneh po Giru čaka nekaj medijskih obveznosti, predvsem pa nekajdnevni počitek, preden se bo odpravil na višinske priprave pred dirko po Franciji. Ta se bo prav v Italiji, natančneje v Firencah, začela 29. junija, torej čez natanko pet tednov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija