POLICIJA NAD "SVOBODNJAKE": Na "nikogaršnjem ozemlju" med Hrvaško in Srbijo ne dovolijo nove države

Svet

Liberland, samooklicana država na "nikogaršnjem" ozemlju med Hrvaško in Srbijo še kar buri duhove. Po prepričanju "državljanov" Liberlanda to področje katastrsko ne pripada niti Hrvaški niti Srbiji. Tako so v začetku avgusta začeli področje Gornje Sige-Liberlanda naseljevati in postavljati lesene hiše, pri njihovem početju pa jih je prestregla hrvaška policija. Zgradbe so porušili, odpeljali so tudi osebne stvari prebivalcev, ki so ogročeni, saj menijo, da za to Hrvaška nima nobene pravne podlage. 

Nenapovedan "vdor" v Liberland se je zgodil 21. septembra, ko je zasebno podjetje po nalogu inšpektorja, ki deluje v imenu Hrvaških gozdov (Hrvatske šume d.o.o.), začelo z rušenjem lastnine Liberlanda. Nekaj Liberlandovcev naj bi bilo tudi aretiranih. Rušenje je spremljala hrvaška policija.

Po mnenju Liberlandovcev je bila akcija storjena brez opozorila in ne, da bi gozdno podjetje ali policija izdala kakršne koli razloge ali utemeljitev. Prisotnim naj ne bi bilo omogočeno, da bi zbrali svoje osebne stvari in opremo, hrvaški policisti in zaposleni iz Hrvatskih gozdov pa naj bi ravnali neprofesionalno in bili žaljivi.

Liberland attacked by Croatian authorities

Brutality and confiscation of property by Croatian authorities in Liberland. Watch the statement of President Vít Jedlička. More information: https://liberlandpress.com/2023/09/22/brutal-croatian-invades-liberland-destroys-houses/

Posted by Liberland on Saturday, 23 September 2023

Svobodna republika Liberland je bila razglašena 13. aprila 2015 na ozemlju Gornja Siga, po mnenju ustanoviteljev v skladu z mednarodnim pravom oziroma določilom "terra nullius in bona vacantia" (op. nikogaršnja zemlja), saj ozemlje že več kot 25 let nista zahtevali niti Srbija niti Hrvaška. Menijo, da ozemlje nikoli ni bilo del Hrvaške in se nahaja zunaj njenih meja, kar naj bi potrjevala diplomatska korespondenca s Srbijo, pa tudi odsotnost tega ozemlja na vseh uradno objavljenih zemljevidih Hrvaške.

Ozemlju naj bi se odpovedala tudi Srbija, zato naj bi ozemlje ne imelo nobene državne povezave s Hrvaško ali Srbijo. Liberlandovci so prepričani, da bi morali imeti možnost živeti na tem območju brez nadlegovanja.

Napoovedali so, da bo naselje spet obnovljeno. Načrti vključujejo med drugim gradnjo hotela, projekt pa vidijo kot priložnost za delovna mesta in turizem v regiji, ki že nekaj časa gospodarsko propada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  25 .09. 2023 ob  13: 32
Se kdo spomne Otoka Vrtnic? Isola delle Rose.