Čeprav smo v času rahljanja epidemioloških ukrepov, letošnji pust ne bo takšen kot prejšnja leta. Če bodo manjkale pustne norčije, pa zagotovo ne bodo manjkali krofi. Marsikdo se vpraša, v čem je skrivnost krofov iz koprske Čokoladnice Da Ponte, da so ljudje zanje pripravljeni čakati v dolgi koloni, ki se v teh dneh vije vse do znamenitega Da Pontejevega vodnjaka in občasno še dlje.
DOLGA VRSTA V SREDIŠČU KOPRA: Vila se je vse do znamenitega Da Pontejevega vodnjaka
Koper
Lastnik Čokoladnice Da Ponte v Kopru Danijel Sertič je prišel v službo že sinoči ob 20.00 in je pekel krofe vse do 6.00 zjutraj. Na vprašanje, koliko so jih napekli, ne odgovarja rad. "Nekaj sto," pove na pol v smehu. Nevoščljivost je namreč še vedno nelepa slovenska lastnost, Danijel pa ne mara prebirati zlobnih komentarjev pod članki, ki opisujejo njihove zdaj že kar slavne krofe.
Povpraševanje je vsekakor veliko, saj je včeraj zgodaj popoldne na družbenih omrežjih objavil obvestilo, da zapirajo naročila, ker jih do danes preprosto ne bi mogli napeči za vse. Že v soboto se je dolga vrsta čakajočih za slasten krof po receptu none Veronike Božič vila vse do vodnjaka in danes zjutraj ob 7.30, ko so čokoladnico odprli, ni bilo nič drugače.
Recept none Veronike iz Zadra je po njeni smrti Danijel odkril v omari, ko je pospravljal njene stvari. Zapisan je bil leta 1962, zato za krofe "Da Ponte" pregovorno pravijo, da "te njihov okus vrne v otroštvo". Kaj vse je potrebno namešati skupaj in na kakšen način, seveda ostaja skrivnost.
Najbolj znani so po vanilijevi kremi, a je mogoče dobiti tudi običajen krof polnjen z marmelado. Za bodoče Danijel razmišlja o čokoladnem polnilu, navsezadnje se je zgodba v Kopru začela s čokolado.
V kuhinji je samo en človek, celoten krof – od razbitja prvega jajca do polnila in postavitve na polico v lokalu – pripravi Danijel sam. "Pomagata mi soproga in hči, ki opravita prodajo oziroma dostavo. Vem, da brez njiju ne bi zmogel, vendar tudi onidve vesta, da brez mene ne bi bilo nič," še doda v šali.
Zadnjo rundo pustnih krofov bodo spekli danes popoldne, sicer pa je znameniti koprski krof mogoče dobiti vsak dan.