KAJ JESTI V TEJ PEKLENSKI VROČINI? Najboljša živila in zelišča za ohlajanje telesa

Trendi

Uravnavanje telesne temperature je bistvenega pomena za ohranjanje optimalnega zdravja in dobrega počutja. Vključitev hladilnih živil in zelišč v vašo prehrano lahko pomaga pri zniževanju temperature telesa, spodbujanju hidracije in podpori prebavnega sistema. Ta živila in zelišča ne le osvežijo, temveč tudi prispevajo k uravnoteženemu telesnemu okolju, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh. V nadaljevanju najdete najboljša hladilna živila in zelišča.

Kaj so hladilna živila?

Hladilna živila so tista, ki pripomorejo k zniževanju telesne temperature in obvladovanju stresa. Pomagajo pri hidraciji, podpori prebavnega sistema in spodbujanju potenja. Nekatera lahko tudi uravnavajo raven sladkorja v krvi in krvni tlak zaradi koristnih elektrolitov.

Top 22+ hladilnih živil in zelišč

Najboljša hladilna živila in zelišča vključujejo:

- zelenjavo bogato z vodo: kumare, zelena, paradižnik, šparglji, bučke in redkvice,

- jagode, češnje in drugo jagodičevje,

- tropsko sadje: papaja, ananas in mango,

- bučevke: lubenica in melona,

- drugo sadje bogato z vodo: grozdje in kivi,

- tofu in izdelke iz soje,

- kokosovo vodo in kokosovo mleko,

- kozje mleko in kozji sir,

- kefir in jogurt,

- žita: riž, kvinoja, pira, ječmen in oves,

- mandlje,

- surovi med,

- koriander,

- meto,

- koper,

- rožmarin,

- sivko,

- limonsko travo,

- kamilico,

- aloe vero,

- kajenski poper in drugo pekočo hrano,

- zeleni čaj.

Prednosti hladilnih živil

Vsako hladilno živilo ponuja edinstvene prednosti. Na primer, meta zaradi vsebnosti mentola naravno hladi, sveža ali v obliki čaja, in podpira prebavo ter zmanjšuje bolečine in vnetja v želodcu. Mnoga zelišča in sadje bogato z vodo imajo naravne protivnetne, protimikrobne in pomirjevalne lastnosti.

Kako jih vključiti v prehrano?

Ker je večina hladilnih živil bogata z vodo, obstaja nešteto načinov za njihovo vključitev v vašo prehrano. Na primer koriander in meta sta odlična za dodajanje juham, omakam in solatam. Lahko ju uporabite tudi v guacamoleju, takosih, pesto omakah in zelenih smutijih. Drug enostaven način za zmanjšanje notranje vročine je dodajanje koščkov sadja, kot so jagode ali ananas, v navadno vodo, smutije ali gazirano vodo, morda skupaj s kokosovo vodo, svežo meto in surovim medom. Iz teh sestavin lahko naredite tudi brezalkoholne mocktaile (brez alkohola), piše na draxe.com.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija