KAJ O OSKRUMBI DAVIDOVE ZVEZDE V PIRANU MENIJO MIMOIDOČI? "Nekdo je hotel nekaj povedati, pa sigurno nič pozitivnega" (VIDEO)

Piran

Na Židovskem trgu v Piranu je nekdo oskrunil Davidovo zvezdo. In zdaj se postavlja vprašanje, ali gre za vandalizem ali antisemitizem, povezan z dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Primer preiskuje policija.

Piranski Židovski trg je edini pričevalec nekdaj pomembne judovske skupnosti v Piranu. Nekateri domačini so zgroženi, nekateri so prepričani, da je storilec s tem dejanjem želel nekaj sporočiti, spet drugi menijo, da bi lahko šlo za povsem običajen vandalizem, ki ga v Piranu ni malo. Lahko pa, da je dejanje povezano s tem, kar se trenutno dogaja na Bližnjem vzhodu, pravijo tretji.

Na piranski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine poudarjajo, da gre za obeležje posebnega kulturnega pomena. "Videti je, da je bilo poškodovan s topim predmetom, mogoče je bilo kladivo. Kot sem dobil prvo informacijo, se je zdelo, kot da je nekdo z dletom načrtno izklesal," pravi Etbin Tavčar, vodja piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Policija je bila o dogodku obveščena in preiskuje kaznivo dejanje.

V Judovski skupnosti Slovenije pravijo, da oskrunitev Davidove zvezde opominja, da živimo v nemirnih časih, čeprav je vojna v Palestini precej oddaljena od Slovenije. Ob tem dodajajo, da vandalizem posameznikov ne sme vplivati na varnost njihovih članov, nikakor do te mere, da bi sprožal dodatno sovražnost. Pa tudi nad trenutnimi razmerami v Sloveniji se ni potrebno pritoževati, vsaj ne, ko je govora o varnosti Judovske skupnosti, dodajajo.

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine ocenjujejo, da je škoda dovolj velika, da bi jo bilo potrebno sanirati. "Vidim dve možnosti. Ena je, da se ta vključeni del preprosto nadomesti, da se ga na novo izkleše in vrne na isto mesto. Druga pa je, da se ga restavratorsko, strokovno, z nekimi restavratorskimi posegi obnovi," pojasnjuje Tavčar.

Tudi v Judovski skupnosti Slovenije želijo, da piranska občina zagotovi za poškodovano ploščo strokovno sanacijo "v okviru možnega".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  17 .05. 2024 ob  19: 29
Je Hamas tudi že v Piranu. Na sociali?