KATERE SO KLJUČNE TEŽAVE, KI PESTIJO ISTRSKE VINARJE? Na srečanju s kmetijsko ministrico je potekala obsežna in goreča debata (VIDEO)

Koper

Obsežna in goreča debata na današnjem srečanju kmetijske ministrice Mateje Čalušić in istrskih vinogradnikov. Katere so njihove ključne težave, ki jih pestijo in kako jim ministrica lahko pomaga? Bodo prav zato, ker je tudi ministrica iz slovenske Istre, deležni posebne obravnave? Okroglo mizo je spremljala Neja Jerebičnik.

Več kot dve uri je potekal pogovor med pristojno ministrico in istrskimi vinogradniki, ki so izpostavili mnoge težave, s katerimi se soočajo.

Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre je povedala, da ima istrsko vinogradništvo zelo podoben problem kot nasploh slovensko vinogradništvo: "S poudarkom na tem, da imamo mi največ zemlje v zakupu, največji problem s sušo, zadnja leta tudi s poplavami, z divjadjo."

So pa te težave specifične glede na to, ali gre za velike ali manjše vinske kleti.

"Dosti je bilo govora o subvencijah. Na eni strani imamo mogoče ene obveznosti glede etiket in zakonodaje, ki jih moramo spoštovati, na drugi strani pa smo v neenakopravnem položaju okviru Evropske unije v primerjavi z drugimi državami, ki mogoče nekoliko več oziroma bistveno bolj intenzivno vlagajo v kmetijsko mehanizacijo in imajo bistveno večje spodbude," je izpostavil Borut Fakin, direktor Vinakoper: 

Damijan Jogan, vinogradnik in predsednik društva Vinol pa je poudaril, da je velik problem ta, ker nimajo generacij, ki bi jih nadomestile in da so redki srečneži, ki jih še zanima kmetijstvo.

Spremembe vinske zakonodaje, pa težave na področju uredb in pri označevanju produktov ... Skratka, veliko vprašanj je odprtih. In kako lahko pri vsem tem pomaga ministrica?

"To so vse vprašanja, s katerimi smo se soočali. Na nekatere smo znali odgovoriti, na nekatera morda še bomo. Kjer se bodo pojavili problemi v zelo velikem obsegu, pa verjamem, da bo treba marsikaj tudi spremeniti," je odgovorila Mateja Čalušič, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

So pa se v medijih že pojavili nekateri očitki, da naj bi kmetijska ministrica - ker tudi sama prihaja s tega območja - preferirala istrske vinogradnike in vinarje. 

"Danes je bilo to v slovenski Istri, v preteklih tednih na območju Ljutomerja, tako da bo še veliko takšnih opazk na terenu. Drugače pa ni preferenčnosti do nobenega območja v Sloveniji, ampak so zame vsi enaki," je očitke komentirala ministrica.

Istrski vinogradniki - vsaj tisti, s katerimi smo govorili - sicer zaupajo ministrici in verjamejo, da se bo njihovim težavam in izzivom posvetila. Se pa je danes nadaljeval že 26. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana - kjer so obiskovalci lahko pokušali malvazije več kot 70 vinarjev slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije.

Več o današnjem srečanju kmetijske ministrice z istrskimi vinarji si lahko ogledate v zgornjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija