KOPRSKA ČISTILNA NAPRAVA KMALU Z NOVO SUŠILNICO: Oktobra naj bi stekli zaključni postopki

Koper

Dela na sušilnici na območju koprske centralne čistilne naprave, v kateri se bo sušilo komunalno blato iz občin Koper, Izola in Ankaran, se zaključujejo. Kot pojasnjujejo v Marjetici Koper, je zamuda z obratovanjem v prvi vrsti posledica pomanjkljive gradbene dokumentacije, ki so jo morali dopolniti, in potrebe po nadgradnji inštalacij in varnostnih mehanizmov. Napovedane zahteve za revizijo, ki jo je vložila Občina Ankaran, ne komentirajo. Menijo pa, da javno podjetje ne bi smelo biti "talec politike".

Sušilnica komunalnega blata na območju koprske centralne čistilne naprave bo v kratkem pripravljena za obratovanje, so danes sporočili na novinarski konferenci v javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper. Predstavili so tudi razloge, zaradi katerih nova naprava še ni nared.

Kot je dejal direktor Davor Briševac, je izvorna zamuda nastala pri uvodnih gradbenih delih zaradi pomanjkljive gradbene dokumentacije iz leta 2006 in 2007, delno pa je na zamudo vplivala tudi dodelava projekta z vidika shranjevanja in ravnanja s kemikalijami ter posodobitev dokumentacije zaradi pričakovanih zakonskih sprememb. "Ne glede na nepričakovano zamudo pri začetku obratovanja sušilnice, ki so jo povzročile različne objektivne okoliščine, se bližamo zaključni fazi priprav in pridobivanja ustreznih dovoljenj, po kateri bomo lahko opravili še zadnja testiranja in zagnali napravo." 

"Ekonomskih posledic tega časovnega zamika ne bo," je zatrdil predsednik nadzornega sveta Marjetice Koper Boštjan Aver, ki je izrazil podporo odločitvi vodstva, da se pred zaključkom del preveri vse okoljske vidike obratovanja. "V nadzornem svetu družbe podpiramo delovanje podjetja in prizadevanja vodstva za modernizacijo in optimizacijo delovnih procesov. To je bil tudi ključni razlog, zakaj smo prižgali zeleno luč projektu sušilnice komunalnega blata v okoliščinah, ko so v Sloveniji komunalna podjetja prepuščena sama sebi pri iskanju rešitev za ravnanje s komunalnim blatom," je dodal Aver.

Davor Briševac

Na novinarsko vprašanje o tem, kako bo spor zaradi delitvene bilance med Mestno občino Koper in Občino Ankaran vplival na poslovanje Marjetice Koper, je Briševac odgovoril, da so se z vodstvom Občine Ankaran pred časom strinjali, da se to ne sme zgoditi. "Ne morem se znebiti občutka, da je tudi revizija, ki jo je naročila Občina Ankaran temu namenjena, njene vsebine pa ne morem komentirati, ker je nismo videli in ker ne vem, na čem temeljijo morebitne ugotovitve, saj iz podjetja nismo posredovali nobene dokumentacije na to temo," je dejal Briševac.  

dr. Boštjan Aver 

Zaradi pomislekov, ki so jih slišali od dela občinskih svetnikov, in želje po transparentnosti so, kot je obrazložil, naročili neodvisno zunanjo revizijo pri uveljavljeni mednarodni revizijski hiši. Ta je pokazala, da ni bilo nepravilnosti v postopku, tako iz tehnološkega vidika kot tudi zakona o javnem naročanju. Z revizijo je bila seznanjena tudi Mestna občina Koper. 

Po zagotovilih Briševaca in Averja revizijski zahtevki ne morejo vplivati na sam potek zaključnih del izgradnje sušilnice, ki bo predvidoma v oktobru v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja. Po zaključku vseh postopkov bo izveden poskusni zagon, pri čemer težav z izpolnjevanjem okoljevarstvenih zahtev ne pričakujejo. Gre za preizkušeno tehnologijo, ki uspešno deluje v številnih evropskih državah, v Sloveniji pa bo to prva tovrstna sušilnica.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija