NIKOLA JURETIĆ, PREDSEDNIK BOKS KLUBA PORTOROŽ: "Z boksom vsak dobi tisto, kar potrebuje" (INTERVJU)

Piran

Občina Piran je uspešno rešila prostorske težave društva Boks klub Portorož, ki že od leta 2013 deluje z izjemnimi dosežki in združuje okoli 130 članov. Kljub številnim uspehom je društvo v preteklih letih doživljalo izzive zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov, kar je privedlo do štirih selitev. Primerne prostore so končno našli v Grandu v Portorožu, kjer bo ta klub lahko nemoteno deloval in nadaljeval svoje izjemno delo. O boksu, uspehih tekmovalcev kluba ter o težavah s katerimi so se srečevali na svoji poti, smo se pogovarjali s predsednikom Boks kluba Portorož Nikolo Juretićem.

Nikola, ki je Boksarski klub Portorož ustanovil leta 2013, zdaj pa je v njem odgovoren za vodenje in treniranje, je nekdanji boksar tržaškega boksarskega kluba SPT Pino Culot. Pred tem se je poklicno ukvarjal s potapljaško dejavnostjo, nato pa se je v celoti posvetil portoroškemu klubu, saj meni, da pri resnem delu v tekmovalnem boksu ni prostora za polovičarstvo.

Kdaj ste vi pričeli trenirati boks in kako je prišlo do ustanovitve boksarskega kluba v Portorožu?

S treniranjem boksa sem pričel pri 17 letih, pred tem sem leto in pol treniral kickbox. Vključil sem se v tržaški klub Pino Culot. Ta klub, kjer sem treniral osem let, je bil zame takrat najbližji. Službeno sem opravljal delo potapljača, nekega dne pa je v službeno skladišče prišel fant, ki me je vprašal, ali bi ga lahko naučil osnov boksa. Takrat sem imel le eno boksarsko vrečo. Kmalu zatem je ta fant pripeljal še enega prijatelja, slednji nato še svojega … In se nas je že kar nekaj nabralo. V najem smo vzeli zaklonišče v Mercatorju v Luciji, kjer smo postavili štiri vreče in mali ring. Ko se nam je pridružilo še več interesentov za boks, smo registrirali klub. Delali smo zelo dobro, saj smo imeli v letu 2014 že tri državne prvake.

Novih članov je bilo vedno več, naslovi državnih prvakov in ostali odmevni rezultati so se nadaljevali.

Klub je zelo uspešen za slovenske razmere. Naši člani v vseh starostnih kategorijah so v vseh teh letih osvojili 35 naslovov državnega prvaka. 10 naših članov pa je za slovensko reprezentanco nastopilo vsaj enkrat.

Tadej Černoga - osemkrat prvak Slovenije do 60 kg (2016-2023). Na svetovnem prvenstvu v Beogradu je osvojil 10. mesto, ima pa tudi več zmag na svetovnih in evropskih pokalih kot so Slovenia Open, Mustafa Hajrulahović (BiH), Grand Prix Slovenske Konjice, Sarajevo Boxing Cup, Koka Open (Hun) Finalist na Boxam (Esp), Zlatni Rukavici Srbije … Lani je na prvi profesionalni borbi v Trstu tudi zmagal.

Aza Rebol Hodžić je osvojil tretje mesto na evropskem prvenstvu v konkurenci mlajših kadetov. V tej konkurenci je tudi dvakratna prvakinja Slovenije. Zmagala je na turnirju ITA vs SLO vs CRO do 60 kg ter osvojila drugo mesto na svetovnem pokalu Round Robin Assisi. Gregor Čoh je kot najmlajši nastopajoči na evropskem prvenstvu v Mariboru prišel v osmino finala. Je tudi dvakratni prvak Slovenije v kategorijah Pionirji in Mlajši kadeti. Igor Pertot je štirikratni prvak Slovenije v članski konkurenci do 56 kg (2015-2018). Je tudi prvi član našega kluba, ki se je uvrstil in tekmoval za slovensko reprezentanco.

Aleks Guzej - štirikratni prvak Slovenije v kadetski, mladinski in članski konkurenci (2015-2018), zmagovalec turnirja Slovakia Open in finalist turnirjev BIH Cup in Schverin Cup. Tilen Tudija - trikratni državni prvak v konkurencah mlajših kadetov in kadetov (2015-2017). Zmagovalec turnirja Slovakia Open, finalist turnirja Schverin Cup. Leta 2015 je bil tudi udeleženec evropskega prvenstva v Rusiji. Patrik Remištar - trikratni državni prvak v konkurencah mlajši kadeti in kadeti (2018-2021), zmagovalec turnirjev Zagreb Open in Slovenia Open ter udeležencev evropskega prvenstva v Gruziji. Alexander Hrkman Reja - dvakratni državni prvak v konkurencah kadeti in mladinci, osvojil pa je tudi tretje mesto na turnirju Sarajevo Open.

Toni Kohek - dvakratni državni prvak do 70 kg v konkurenci kadetov, med drugim je bil razglašen tudi za najboljšega kadeta prvenstva. Zmagal je v mednarodni ligi na Ptuju in osvojil drugo mesto na evropskem pokalu Sarajevo Open. Enej Filipčič - državni prvak v konkurenci mladincev, v konkurenci kadeti pa je viceprvak. Nik Ivanovič – viceprvak Slovenije v članski konkurenci do 75 kg. Kristjan Kocjančič – prvak Slovenije v mladinski konkurenci do 75 kg. Bil je tudi med udeleženci evropskega prvenstva U22. Matic Horvat - mladinski prvak Slovenije do 81 kg.

Ves čas ste se soočali s prostorsko stisko, med drugim ste se morali štirikrat seliti. Kako je to vplivalo na treninge in same priprave na velika tekmovanja?

Lahko rečem, da smo težave s katerimi smo se soočali vsa leta, kar dobro premagovali. Ko smo se selili iz ene lokacije na drugo, smo ta čas trenirali zunaj. Enkrat smo bili brez prostorov celo pol leta. Poskušali smo improvizirati tako, da se med člani tega ne bi čutilo, a se vseeno je. Kljub vsemu smo naredili veliko dobrih rezultatov, med drugim tudi prvo profesionalno zmago našega Tadeja. Nismo se ustavili pred nobeno oviro, ki nam je prišla nasproti. Mislim, da je to ključ do uspeha.

Kakšen šport je boks?

Boks je eden najstarejših in tehnično zahteven šport, ki združuje hitrost, moč in premišljenost. Čeprav je boks v osnovi polnokontakten šport (tekmovalci udarjajo z vso močjo), se proces učenja izvaja z lahkim kontaktom in poudarkom na pravilnem izvajanju tehnik. Vadba je namenjena vsem ljubiteljem borilnih veščin, vsem, ki si želijo odvečno energijo sprostiti na boksarskih vrečah. Boks kot šport ima dokazanih veliko pozitivnih učinkov, kot je sproščanje napetosti, izboljšuje pa tudi odzivnost ter pozornost.

Kdo vse je vključen v vaš klub?

Trenutno nas je v klubu 130 članic in članov. Starostna struktura je zelo različna; od šestletnih otrok pa do člana, ki ima 75 let. Lahko rečem, da je okolje naš klub in boks kot športno dejavnost zelo dobro sprejelo. Dokaz je odziv občinstva, ki naše boksarske dogodke napolni do zadnjega stola.

Komu priporočate, da začne trenirati boks in kakšne pozitivne lastnostni prinaša?

Boks je za vsakogar. Pa naj gre za tekmovalni ali rekreativni boks; ni pomembno, saj boks vsakemu nekaj ponudi. Obenem pa ima tudi pozitivne vplive na okolje. Pred leti je bila v Angliji narejena študija, ki je pokazala, da ima boksarski klub pozitivne učinke na širšo sliko kraja. V kraju kjer deluje boksarski klub, je kriminala manj. Malo bolj divje pomiri ter jim da smer in cilj, bolj mirnim pa vlije nekaj korajže. Z boksom vsak dobi tisto, kar potrebuje.

Občina Piran je uspešno rešila vašo prostorsko stisko, saj so našli primerne prostore v Grandu v Portorožu, kjer boste lahko nadaljevali s svojim delom? Ob odprtju novih prostorov je župan Andrej Korenika na svoji Facebook strani zapisal, da bo to prostor, ki "bo ustvarjal tudi šampione, predvsem pa močne, odgovorne in samozavestne občane, ki bodo gradili občino Piran prihodnosti"Se veselite novih prostorov?

Veseli me, da sta Občina Piran in župan Andrej Korenika zagotovila stabilno okolje za razvoj in napredek našega kluba ter s tem omogočila nadaljnje prispevanje k športni kulturi in družbeni aktivnosti v naši lokalni skupnosti. Seveda smo v klubu izredno veseli, da imamo sedaj z novimi prostori na voljo prave pogoje za treniranje boksa. Sedaj imamo na voljo 500 metrov kvadratnih površin, poleg velikega boksarskega ringa imamo tudi prostor za vadbo z vrečami, fitnes naprave, ločene moške in ženske garderobe s sanitarijami in tuši, pisarniški prostori ter prostori za hrambo opreme. Sedaj se bomo lahko v miru posvetili boksu. Prej je bilo to bolj težko, saj smo se ves čas selili. Novi prostori se nahajajo na dobri lokaciji med Lucijo in Portorožem, v bližini avtobusne postaje.

Kakšni so vaši načrti v prihodnosti?

Po uradni otvoritvi novih prostorov, se bova s Tadejem odpravila na priprave v Assisi, kjer se 4. marca začnejo kvalifikacije za olimpijske igre. Priprave pa bodo potekalo do kvalifikacij. Imamo malo težav, saj je Mednarodna boksarska zveza (IBA) umaknila kategorijo do 60 kg, ki Tadeju najbolj leži. Zato se mora sedaj prilagoditi novi kategoriji, v kateri bo tekmoval. Potem je tu evropsko prvenstvo, ki se ga bosta udeležila Gregor Čoh (mlajši kadeti) in Aza Rebolj Hodžič (kadeti). Konec marca se bo začela boksarska liga … Skratka, pomlad bo pestra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija