OSTRI ODZIVI NA 'AVTOPRALNICO' V REKI DRAGONJI: "To je primitivno dejanje; IQ nekje med 40 in 50" (VIDEO)

Piran

Početje moškega, ki je svoj avtomobil s šamponom opral nikjer drugje kot v reki Dragonji, ki spada pod območje Natura 2000, je marsikoga razburilo in sledil je pogrom na družbenih omrežjih. Za komentar pa smo prosili tudi ribiškega čuvaja in ekologa  slednji nam je pojasnil tudi, kako toksične spojine v detergentu za pranje vozila vplivajo na vodni ekosistem.

Novica o moškem, ki je kar v reki Dragonji s šamponom pral svojega jeklenega konjička, je povzročila razburjenje mnogih na družbenih omrežjih, pa tudi mnenja po koprskih ulicah so podobna: "Moj komentar je, da je to popolnoma nespodobno. Iz sebe briješ norca in če ga iz sebe, ga tudi iz drugih", "Grozno mi je, iskreno povedano. V nekaterih stvareh so najbrž inštitucije, ki bi se morale s tem ukvarjati, premile", "To se ne dela, tako se borimo za naravo in toliko delamo za naravo, za prihodnost naše mladine in to se ne dela. Nasploh s kemikalijami in kaj podobnega, ne, ne". 

Oster pa je tudi odziv tistih, ki v prvi vrsti skrbijo za naravo. "Ljudje smo dovolj razumna bitja, da vemo, da ne peljemo avta sredi reke in ga tam našamponiramo. Ne vem, osebno nimam komentarja, ne kot človek ne kot ribiški čuvaj," je dejal Miha Bertok, ribiški čuvaj iz Ribiške družine Koper.

Biolog in ekolog Gorazd Janez Pretnar pa: "Mislim, da je IQ tukaj med 40 in 50. Dvomim, da je ta moški kaj razmišljal. Je pa tako – detergenti so vsekakor toksični za cel vodni ekosistem." 

Detergenti namreč spreminjajo koncentracijo kisika v vodi, hkrati pa neposredno poškodujejo ribje škrbe, vstopajo v kri in poškodujejo organe. "V tem ekosistemu pa imamo še celo goro nevretenčarjev in ti imajo ravno tako različne dihalne organe v vodi, na katere to vpliva. In tukaj je verjetno šlo za pomor teh nevretenčarjev," pojasnjuje Pretnar in poudarja, da gre za grob poseg v okolje.

Ribiški čuvaj pa, da ne gre za osamljen primer: "To se redno dogaja, ljudje perejo avtomobile ob rekah, kot smo videli tudi v reki ... To je primitivno dejanje. Normalen človek ne rabi nobene table, nobenih obvestil ali prepovedi, da ve, da se avta ne zapelje v reko in tam šamponira."

Policisti so, kot smo že poročali, že ugotovili, kdo je lastnik vozila – gre za domačina iz okolice Kopra. Njihova preiskava se nadaljuje – ugotavljajo, ali gre za prekršek po zakonu o ohranjanju narave, ocenjujejo pa tudi, da gre za sum kršitve zakona o vodah. Na vodnem in priobalnem zemljišču je namreč prepovedano pranje vseh vozil. O tem so obvestili tudi Inšpektorat za naravne vire in prostor.

Globe za kršitelje pa so sledeče: od 4 tisoč do 125 tisoč evrov za pravno osebo, za samostojnega podjetnika od 2 tisoč do 4 tisoč evrov, za posameznika pa od 400 do 1.200 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija