PO GROŽNJI STRELSKEGA NAPADA V ŠOLAH: Kako so se odzvali v obalnih občinah?

Koper

Ob grožnji napada v šolah so stekle aktivnosti tudi na ravni občinskih uprav obalnih občin. Vodstva občin so v stiku z vsemi ravnatelji osnovnih šol, varnostno situacijo pa ocenjujejo kot ustrezno.

Zaradi povečane stopnje nevarnosti spričo groženj o morebitnem strelskem napadu, o čemer je policija obvestila javnost in ravnatelje vseh slovenskih šol, so se tudi občinske uprave obalnih občin ustrezno organizirale. Kot so zatrdili v kabinetu župana MOK Aleša Bržana, so na Mestni občini Koper (MOK) v stiku z vsemi ravnatelji osnovnih šol. 

"Opravili smo razgovore z ravnatelji osnovnih šol v MOK ter preverili zavedanje o podanih grožnjah s strelskim napadom in se z njimi pogovorili ter uskladili glede ukrepov na posamezni šoli. Ukrepi so sprejeti skladno z navodili ministrstva in podanimi usmeritvami," navajajo v odgovoru na naša vprašanja. Ob tem ocenjujejo, da je varnostna situacija "ustrezna".

Tudi v kabinetu župana Milana Bogatiča so potrdili, da so v stiku z vodstvi osnovnih šol. "Občina Izola je v stiku z vodstvi vseh treh osnovnih šol, katerih ustanoviteljica je. V šolah so v teh dneh še bolj pozorni na dogajanje tako v šolah kot v njihovi okolici. S policijsko postajo so dogovorjene za dodatno preventivno varovanje šolske okolice. Sicer pa delujejo po ustaljenih protokolih, ki veljajo v primerih morebitne nevarnosti," navajajo.

V Ankaranu so se odzvali takoj po seznanitvi z grožnjo. "Občinske strokovne službe so takoj po seznanitvi z omenjeno grožnjo stopile v stik z vodstvom Osnovne šole Ankaran in skupaj z ravnateljico dorekle ukrepe. Ocenjujemo, da so varnostne razmere dobre," so sporočili iz kabineta župana Gregorja Strmčnika. V dogovoru s šolo so bili sprejeti preventivni ukrepi predvsem v smislu večjega nadzora ob vstopu v šolsko poslopje. "Redarji bodo okrepljeno nadzirali promet v okolici šole in dostopu do šole," so še navedli.

Tudi v piranski občini je župan Andrej Korenika včeraj sklical varnostni sosvet, na katerem so se predstavniki občinske uprave, Policijske postaje Piran, civilne zaščite občine ter ravnateljice in ravnatelji seznanili z varnostno situacijo. "Čeprav po mnenju policije ni verjetno, da bi se v naših šolah zgodili napadi s strelnim orožjem, so se različne službe dogovorile o dodatnih previdnostnih ukrepih, kot so sprotno obveščanje vseh vpletenih služb, poostrene policijske in redarske patrulje v okolici šol in poostren nadzor nad vstopi v šole," so navedli.

"Predvideni so tudi drugi ukrepi za izboljšanje varnostnih in nadzornih sistemov v šolah, kot so na primer zamenjava ključavnic, zagotovitev dodatnih dežurstev ali varnostnika idr. V prihodnje bodo deležniki večji poudarek namenili dodatnemu izobraževanju in usposabljanju zaposlenih ter pogovorom z učenci in starši o temah, kot so zaznavanje in preprečevanje medvrstniškega nasilja, vprašanje varnosti in samozaščitno ravnanje," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Medtem je notranji minister Boštjan Poklukar med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve napovedal, da se bo na temo groženj o nasilju na šolah naslednji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjom Feldo, da bi izboljšali komunikacijske protokole, "da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti". Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič pa je pojasnil, da policija vsako grožnjo obravnava resno, tudi če je podana v virtualnem svetu, poudarja pa, da potrebujejo policija in ostale institucije večje pravne podlage za ustrezno ukrepanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija