POD GESLOM 'POGLED NAZAJ, KORAK NAPREJ': Ljubljanske ulice danes mavrične, potekala bo parada ponosa

Slovenija

Festival parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah. Z letošnjo parado ponosa, ki poteka pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, skupnost obeležuje 40-obletnico LGBT gibanja na Slovenskem, s čimer želijo spomniti na pretekle boje, trenutne politične zahteve ter potrebo po vključujoči in strpni družbi.

Paradno dogajanje se bo začelo ob 10. uri v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, kjer se bodo v paradnem mestu predstavile nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti.

Ob 17. uri se bo paradno dogajanje premaknilo na Metelkovo, kjer se že tradicionalno odvija zbiranje vseh udeležencev povorke, ki bo iz zbirališča krenila uro kasneje. Trasa povorke bo pripadnike skupnosti vodila nazaj na Kongresni trg, kjer bodo zbrane nagovorili aktivistke ter borci za človekove pravice, je povedala predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec.

Muršec je opozorila, da je parada ponosa kljub festivalski formi protest, in poudarila, da LGBT gibanje na Slovenskem izvira ravno iz aktivizma. Leta 1984 so prvi vzhodnoevropski LGBT aktivisti, med njimi nedavno preminuli Bogdan Lešnik, v okviru društva Škuc namreč organizirali festival Magnus, kar označuje začetek LGBT gibanja na Slovenskem.

Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki organizatorke parade ponosa letos intenzivneje sodelujejo s policijo, ki je sama predlagala vzpostavitev dveh posebnih točk za prijavo, če bi prišlo do morebitnih incidentov ali napadov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  16 .06. 2024 ob  06: 41
Jst sem ponosen na svoj penis in na vse ki sem jih polozu.
JKDWingChun |  15 .06. 2024 ob  16: 09
@hribi ni straha dabi ga srečal. Je preveč pička tip. Samo neki reglja tle po Regionalu..ful glasen a tip je nula! Haider ja pederikus..takšen kot je ManofGay tle.

@vseved sej to sem napisal malo prej ;)
vseved |  15 .06. 2024 ob  15: 55
-4
@manof steel, zbudi se.Največ pedrov je v rimokatoliški cerkvi,največ spolnih zlorab otrok je v cerkvi.Od kdaj je cerkev leva?
hribi |  15 .06. 2024 ob  14: 52
@JKDWingChun
Če ga boš kdaj srečal pri cerkvi ga prosim ne tepi. Ga je mati narava že dovolj kaznovala. Lahko mu podaris sliko Haiderja, - tisti svobodnjak ki je tolkel po pedrih, potem pa je umrl , ko se je vračal s pederske zabave.
JKDWingChun |  15 .06. 2024 ob  14: 21
ManofMozolj me preseneča da si uspel napisat toliko sploh. Kaj ti je pomagala mami? Če si šel v stranko..fajn lepo tebi. V stranke se itak rinejo samo pohlepni in podli ljudje, tako da je tam ocitno tebi prav fajn sej ste si vsi podobni. Pa vidim da te slovenščina še vedno zajebava. Hahah
Glede na to da si tako pohvalno napisal v katero stranko si šel, te je lahko samo sram. Katoliška cerkev in religija imajo več sranja na glavi kot Kristjan Kamenik in cela Strojan famillija skupaj z vsemi cigani vred. Od trpinčenja žensk, do kraje komaj rojenih otrok. En tak dober dokaz je Žička kartuzija,kjer je bilo odkritih na stotine otroških okostij. Kaj naj ti rečem? Debil prve klase si,ki si nikakor ne prizna lastnih napak! Kot sem že enkrat napisal. Ti si navadna pička od človeka. Mene si izzival neki in me vabil da pridem do cerkve itd..,jaz pridem tebe pička pa od nikjer. Samo dokaz da si samo gobec in nič dejanj
ManofSteel |  15 .06. 2024 ob  13: 18
-1
To da sem si vzel m8nutko za take buzerante kot kot sta vaju dva, vama je lahko v čast, ker dvomim, da bi vaju na ulici sploh opazil. Uživam pa v tem, da vam povem v friz, da ste navadni klopi vsi tukaj na tem regionalčku.
Za mano so tekli lewajzarski mediji, da bi jim dal svoje mnenje, pa sem jih vse odslovil, ker jim nisem dal gušta, da si dvigajo reitinge. Enkrat sem pustil komentar za regionalna in radio Capri...danes ziher ne bi to storil. Vi pa dlje od tega, da kot anonimnež trošiti bedarije, kjer se vam taki kot sem jaz samo režijo v friz.
Hahahahaahha
JKDWingChun |  15 .06. 2024 ob  12: 52
@hribi bravo. Aleeee. ManofWorms pa itak nikoli nebo zmožen boljšega besednjaka
hribi |  15 .06. 2024 ob  11: 28
@ManofSteel
Ti pa prav veš kako odpreti komentarje. Razumem da jih ne maraš. Tudi jaz jih ne. Bi pa vseeno pričakoval da boš z leti pridobil nekaj besednih zvez več. Pa so se vedno na stopnji idiotov. Ker pedrov je vsepovsod, tudi desnih je zelo veliko.
ManofSteel |  15 .06. 2024 ob  10: 26
Parada levičarjev. Bodite ponosni na svoje korenine bwahahahahahahahaahhahahaha