SE PRISTOJBINAM ZA ROČNO PRTLJAGO BLIŽA KONEC? EU želi poenostaviti cene vozovnic za letalski prevoz

Svet

Letalske družbe imajo različne politike glede ročne prtljage, kar lahko zmede potnike. Poleg tega so pristojbine za prtljago včasih skrite in nepojasnjene. Evropska unija (EU) pa si prizadeva za poenostavitev teh težav.

Evropski parlament je podprl resolucijo, ki poziva letalske prevoznike, naj potnikom ne zaračunavajo prevoza ročne prtljage. Prav tako poziva države članice EU, naj izvršijo razsodbo Evropskega sodišča iz leta 2014, ki podpira omenjeno nezaračunavanje pristojbin za ročno prtljago. Ta odločitev se doslej ni izvajala, čeprav so jo nekatere države članice skušale uveljaviti z lastnimi pravosodnimi postopki, poroča Euronews.

EU želi s to resolucijo razjasniti tudi, kaj pomeni 'razumna' velikost in teža dovoljene ročne prtljage. To je pomembno, saj se standardi med letalskimi prevozniki zelo razlikujejo, kar zlasti povzroča težave potnikom s povezovalnimi leti različnih prevoznikov, ki imajo različne standarde. EU prav tako poziva letalske prevoznike, naj potnikom bolj jasno predstavijo informacije o dodatnih stroških, kot so pristojbine za izbiro sedeža.

To prizadevanje za odpravo pristojbin za ročno prtljago je del širšega prizadevanja za poenostavitev cen vozovnic in pristojbin za letalske prevoze po vsej EU. Nedavno je španski urad za varstvo potrošnikov začel preiskovati nizkocenovne letalske družbe zaradi pristojbin za ročno prtljago. Opozoril je, da ločevanje teh pristojbin od cen vozovnic potnike lahko zavede in da je potrebno končno ceno jasno predstaviti potnikom.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija