SI ZNATE PRAVILNO OBRISATI ZADNJICO? Takšno metodo svetujejo strokovnjaki

Trendi

Si znate po opravljeni veliki potrebi pravilno obrisati zadnjo plat? Res je, vprašanje je nekoliko nepričakovano, pa vendar izredno pomembno za zdravje. Nepravilno brisanje zadnjice lahko namreč privede do okužbe sečil ali poslabšanja rektalnih težav, kot so na primer hemoroidi. 

Kaj svetujeta ginekologinja in gastroenterologinja?

Obrišite se od spredaj nazaj

Verjetno ste to pravilo slišali že kot otrok, a je res zelo pomembno, da ga upoštevate. "Po veliki potrebi se obrišite od sečnice do anusa. V predelu rektuma je veliko bakterij, zato toaletnega papirja ne smemo vleči proti sečnici. Če bakterijo potisnete naprej, tvegate okužbo sečil. Torej, ko urinirate ali iztrebljate blato, se obvezno obrišite od spredaj nazaj," je za revijo Helath povedala ginekologinja Alyssa Dweck.

Izberite pravi toaletni papir

Kupite mehak, bel toaletni papir. Toaletni papir ne sme biti obarvan in odišavljen. Grobi in dišeči papirji lahko namreč povzročijo draženje ali alergijsko reakcijo.

Koliko se brisati?

Gastroenterologinja Monica S. Borkar pravi, da ni pomembno, ali se obrišete sede ali stoje, a opozarja, da se je treba brisati toliko časa, dokler ni toaletni papir popolnoma čist. "To je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko vsak dan naredite za svoje zdravje. Pomembno je, da se ne brišete grobo in si anusa ne drgnete preveč, še posebej, če imate hemoroide," poudarja. Zunanji hemoroidi pogosto povzročajo bolečino, srbenje ali krvavitev, zato je v tem primeru tuširanje po opravljeni veliki potrebi odlična izbira.

Druga težava v analnem predelu, ki je za brisanje zadnjice lahko izziv, je analna razpoka. "To so majhne razpoke na sluznici anusa, ki jih zaradi zaprtja običajno povzroča trdo blato. Tako kot hemoroidi tudi simptomi analne razpoke vključujejo srbenje, krvavitev in bolečino," pojasnjuje gastroenterologinja.

Sicer pa se je na splošno dobro izogibati vlažnim robčkom ali vlažnemu toaletnemu papirju, saj mnogim ljudem povzročajo izpuščaje. Če ne gre drugače, izberite tiste za občutljivo kožo, brez vonja, še pravi dr. Borkarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija