UPANJE ŠE VEDNO OBSTAJA! Na svetu živita le še dve samici, a nadaljevanje vrste je možno (FOTO, VIDEO)

Svet

Upanje za preživetje živalske vrste, tik pred izumrtjem, še vedno obstaja. Na svetu sta le še dva severna bela nosoroga, obe samici, mati in hči. Kljub temu pa bi lahko napredek na področju zunajtelesne oploditve oziroma in vitro fertilizacije (IVF) prinesel sveže upanje za nadaljevanje vrste. Znanstveniki poročajo o prvi uspešni nosečnosti nosoroga s pomočjo IVF.

Čeprav so severne bele nosoroge v preteklosti lahko opazili po vsej osrednji Afriki, jih je nezakoniti divji lov zaradi velikega povpraševanja po rogovih pripeljal do skorajšnje iztrebitve. V rezervatu OL Pejeta v Keniji živita zadnji samici, Najin in njena hči Fatu, pod strogim nadzorom. Ker se ne moreta naravno razmnoževati, je vrsta tehnično že izumrla. A kljub temu, poroča BBC, upanje še vedno obstaja.

Znanstveniki so zdaj sporočili, da jim je uspela prva nosečnost z IVF pri nosorogu. V laboratoriju so uspešno ustvarili zarodek in ga prenesli v nadomestno mater. Postopek so najprej izvedli z južnimi belimi nosorogi, tesnimi sorodniki severnih belih nosorogov. Sedaj nameravajo postopek ponoviti s samci severnih belih nosorogov.

"Prvi uspešni prenos zarodka pri nosorogu je velik korak," je poudarila Susanne Holtze, znanstvenica na Leibnizovem inštitutu za raziskovanje živalskih vrtov in divjih živali v Nemčiji, ki sodeluje pri projektu Biorescue, mednarodnem konzorciju, ki si prizadeva rešiti to živalsko vrsto. Holtzejeva je izrazila prepričanje, da bodo lahko postopek uspešno ponovili s severnimi belimi nosorogi in s tem ohranili vrsto.

Projekt, ki je trajal več let, se je soočal z različnimi izzivi, vključno z zbiranjem jajčec pri teh mogočnih živalih, ustvarjanjem prvih zarodkov v laboratoriju ter določanjem časa in načina vstavljanja zarodkov.

Kljub uspehu je sledila tragedija, saj je nadomestna mati umrla sedemdeset dni po začetku nosečnosti zaradi okužbe s klostridijo, bakterijo, ki je za živali lahko smrtonosna. Kljub temu je smrt samice pokazala, da je tehnika IVF uspešna in da je nosečnost nosoroga mogoča. Sedaj nameravajo uporabiti zarodek severnega belega nosoroga, ki je bil ustvarjen s pomočjo jajčec mlajše samice Fatu in sperme dveh pokojnih samcev severnega belega nosoroga. Znanstveniki načrtujejo vstavitev najmanj petih zarodkov v letošnjem letu, sledilo pa bo obdobje čakanja za potrditev nosečnosti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  04 .02. 2024 ob  09: 38
človeštvo bi bilo treba vsaj zdesetkat,upam da to narava čimprej uredi