V PIRANU ZAKLJUČILI SOLINARSKI PRAZNIK: Nedelja je bila v znamenju sv. Jurija in verskih običajev (FOTO)

Piran

V Piranu so danes potekali zaključni dogodki ob 20. Solinarskem prazniku ob prazniku sv. Jurija, ki so bili bolj povezani z verskimi običaji. Tudi tokrat so pri dogodkih sodelovala različna društva, zavodi, institucije in posamezniki, ki so poskrbeli za zanimiv nedeljski program poln tradicije.

Po dopoldanskih nastopih Pihalnega orkestra Piran in pevskih zborov Georgios in Giuseppe Tartini je s Tartinijevega trga procesija krenila proti cerkvi Sv. Jurija, kjer je potekala maša, po njej pa je sledilo druženje v bližnjem Pastoralno kulturnem centru Georgios.

Od tam se je povorka ob spremljavi pihalnega orkestra opoldne premaknila proti glavnemu pomolu. Ta del obujanja tradicije je organizirala Solinarska družina (La famea dei salineri), ki deluje v okviru Italijanske skupnosti Giuseppe Tartini Piran. S pomola je Solinarska družina z barko odplula v soline. Sledila je 'Solinarska marenda' pred Gledališčem Tartini Piran, kjer sta nastopili folklorni skupini Folklornega društva SI Armando Capolicchio iz Galižane in Folklornega društva SI iz Vodnjana.

Praznovanja se je udeležil tudi piranski župan Andrej Korenika, ki se je zahvalil zahvalil vsem sodelujočim za organizacijo obeh praznikov ter vsem zaželel čudovito praznovanje. Prav tako se je zahvalil gostujočemu nadškofu P. dr. Martinu Kmetcu iz Izmirja. Občina Piran je namreč od leta 2013 pobratena s Karşıyako, ki se nahaja v provinci Izmir, zato je nadškofov obisk dodatno obogatil dogodek. Župan se je zahvalil tudi župniku Zorku Bajcu za njegovo izjemno skrb za sakralno in kulturno dediščino v piranski občini, so zapisali na Facebook strani Občine Piran.

Danes se je župan Občine Piran, Andrej Korenika, pridružil tradicionalni procesiji sv. Jurija, ki vsako leto poteka od...

Objavil/a Občina Piran - Comune di Pirano dne Nedelja, 21. april 2024

Praznik so proslavili tudi v Strunjanskih solinah, kjer so ob 11. uri obiskovalcem omogočili brezplačne vodene oglede.

Tudi dogodki, ki so se ob solinarskem prazniku odvijali v petek in soboto, so bili zelo zanimivi in polni tradicije solinarstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija