V PIRANU ZMANJŠUJEJO OGLJIČNI ODTIS: Električno vozilo za pomoč na domu, nove električne polnilnice za zdravstveni dom (FOTO, VIDEO)

Piran

Skrb za prihajajoče generacije v piranski občini je bila ob dnevu mladosti obarvana zeleno. Župan občine Piran je pred Zdravstvenim domom Piran v Luciji predal električno vozilo Kangoo Centru za socialno delo Piran, za namen dnevne oskrbe občank in občanov. Z direktorjem ZD Piran pa sta skupaj otvorila šest električnih polnilnic z 12 parkirnimi mesti za vozila Zdravstvenega doma. 

Župan Korenika je Centru za socialno delo OE Piran predal električno vozilo Renault Kangoo Express Z.E. z namenom, da se mreža vsakodnevne rabe okolju prijaznih vozil na tem območju čim bolj razširi. Vozilo je od danes dalje namenjeno uslužbencem CSD Južna Primorska, enota Piran, za opravljanje javne službe pomoči na domu. Z mislijo na prihajajoče generacije in na tiste, ki pomoč potrebujejo že danes, bodo socialne oskrbovalke in oskrbovalci pomagali šibkejšim skupinam v naši skupnosti z minimalnim ogljičnim odtisom.

Zelena mobilnost ostaja ena izmed prioritet Občine Piran. Župan je z odprtjem električnih polnilnic, ki jih je v celoti financiral ZD Piran izkazal podporo zelenim usmeritvam pomembne javne ustanove, ki nudi zdravstveno-varstvene storitve tudi na domu in pri tem uporablja že veliko električnih vozil.

"Kaže, da električna vozila niso več le naša prihodnost in da smo v novo mobilnost že vstopili. Zato se za investicijo šestih električnih polnilnic z 12 parkirnimi mesti najlepše zahvaljujem direktorju Matjažu Krajncu ter njegovi ekipi, ki je poskrbela, da bo Zdravstveni dom Piran ob skrbi za naše zdravje skrbel tudi za naše okolje", je povedal župan Andrej Korenika. 

Za spodbujanje trajnostne mobilnosti ter uresničevanje ciljev in ukrepov, zapisanih v Celostni prometni strategiji za spodbujanje e-mobilnosti javnega potniškega prometa, kolesarstva in peš hoje, Občina Piran načrtuje nakup mini električnih avtobusov za brezplačne prevoze na območju peš con in umirjenega prometa v starem mestnem jedru Pirana – dveh vozil letos in dveh leta 2024 (gre za 4 vozila, podobna Kurjerci).

Obnova voznega parka z zagotavljanjem dodatnih vozil v Strunjanu (na relaciji parkirišče–kopališče) in Piranu (parkirišče–mestno jedro) je bila nujna, zato se je občina prijavila na razpis Eko Sklada in bo s temi sredstvi nakupila dva nova električna avtobusa. Obenem je vzpostavljen klicni center za naročanje dostavnih vozil 'Dostavko', ki bo zaživel s 1. junijem.

Občina želi ostati zgled vsem deležnikom v skupnosti, predvsem tistim, ki si lahko zagotovijo vire sofinanciranja iz državnih in evropskih programov, da skupaj z njo stopijo na pot zelene prihodnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  04 .06. 2023 ob  15: 11
Za začetek Izklopite klime. Ni potrebe po hlajenju jajc.
Ukrepajte proti Petrolu, ki kuri do petnajstega maja.
Ko imamo vsi že aprila kratke rokave.
 |  27 .05. 2023 ob  10: 41
14
Meni se zdi nenormalno govoriti o skrbi za bodoče generacije z nakupom treh električnih vozil, ko naša občina umira in postaja, je postala brez duše. Brez raznolikosti delovnih mest, dostopnih stanovanj, brez prometne povezave(nimamo niti železnice niti hitre ceste), kolone vozil ki se desetletja valijo po naših luknjastih in neurejenih cestah, vse se vlaga v turizem, kateri nam prinaša slabe plače in delavne pogoje, vsi stroški od hrane do komunalnega prispevka so pri nas najvišji ali med najvišjimi v državi a je to vzdržno za občino katera podpira panogo ki potrebuje poklice kot so sobarice, natakarji, kuharji...Občina smo ljudje in če se ne bo vlagalo in reševalo problemov tukaj živečih ljudi, bo naša občina umrla in postala poletje v školjki. Imamo premalo lokal-patriotov in preveč lokal-barabinov, katere zanima samo hitri zaslužek brez skrbi za lokalno okolje in prebivalce.
Pesceserra |  27 .05. 2023 ob  09: 37
11
Še moira naj si omisli psa na elektriko pa je planet rešen
Imperio  |  27 .05. 2023 ob  06: 58
Pred dva tisoč leti je bila morska gladina za dva metra višja kot danes.
A boste prepovedali hladilnike, klime....