VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Oglobili vas bodo tudi s telefonom na kolesu

Koper

Policisti so danes začeli dvotedensko preventivno akcijo, s katero bodo voznike po vsej državi opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Poostreno bodo nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon ter druge naprave in opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Med takšne naprave poleg mobilnega telefona sodijo denimo maska, slušalke, tablice in prenosni računalniki, je policija objavila na svoji spletni strani.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo brez naprave za prostoročno telefoniranje ni dovoljena, je opozoril Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Vendar pa tudi prostoročno telefoniranje po njegovem opozorilu ni varno. V policiji zato voznikom svetujejo, da med vožnjo ne uporabljajo telefona. Tako naj se niti ne pogovarjajo niti ne pregledujejo socialnih omrežij. Prav tako naj si ne zapisujejo opomnikov, ne brskajo po spletnih straneh, ne fotografirajo ali snemajo. Poleg tega odsvetujejo uporabo telefona za navigacijo.

Vožnja je aktivnost, ki ji moramo nameniti vso našo pozornost, so poudarili. Če moramo nujno uporabiti mobilni telefon, je najbolj varno, da se ustavimo na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujemo šele po koncu pogovora. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Tudi kolesarjem in pešcem svetujejo previdnost. Še posebej nevarna je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, ker otežuje tako samo vožnjo kot tudi zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda, za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja, je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajmo mobilnih telefonov, pozivajo na policiji.

Če voznik telefonira med vožnjo, vozi tako, kakor da bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila pa v primerjavi z vožnjo brez te dejavnosti štirikrat več časa ne gleda na vozišče, so navedli.

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, naprav GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje in ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Policisti so v tovrstni akciji januarja lani ugotovili 3276 kršitev. Izdali so 2962 glob in izrekli 314 opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija