INŠPEKCIJA NAD PRIMORSKEGA PROIZVAJALCA MOCARELE: Neznosen smrad, odpadne maščobe v blatu

Slovenija

Družba Ekolat iz Vipave, ki proizvaja mocarelo, je postavila sistem za predčiščenje odpadnih voda. Investicijo v višini 300.000 evrov je izvedla po odločbi inšpekcije za okolje. Prvi rezultati na vipavski centralni čistilni napravi kažejo na izboljšanje.

Odpadne vode iz Ekolata vsebujejo precej odpadnih maščob, kar se pri procesu čiščenja odpadne vode kopiči v blatu. Ta dehidrira, njegova struktura pa je zaradi velike vsebnosti maščob drugačna in to pri visokih temperaturah in nizkem tlaku povzroča smrad, ki so ga zaznali v okolici.

"Zelo smo zadovoljni z delovanjem sistema, prav tako tudi v komunalnem podjetju, kar potrjuje, da je bila izbrana primerna tehnologija čiščenja. V centralno čistilno napravo se sedaj odvaja voda praktično brez maščob," je za STA povedal prokurist Ekolata Peter Selčan.

Investicija sicer še ni v celoti zaključena, saj bodo postavili še centrifugo za zgoščevanje komunalnega blata, da bo v prihodnosti kar najmanj odvoza, je še povedal Selčan.

Čeprav je bilo po zaključku investicije oktobra precej dežja in s tem tudi meteornih voda, se v centralni čistilni napravi pozna delovanje novega sistema za predčiščenje odpadnih voda v Ekolatu. V Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina, ki vzdržuje čistilno napravo v Vipavi, so povedali, da ta sedaj bistveno manj obremenjena.

V družbi Ekolat dnevno predelajo od 100.000 do 130.000 litrov mleka, saj s polno zmogljivostjo delujejo tri proizvodne linije. Mocarelo izdelujejo in polnijo v embalažo tako za manjše uporabnike kot za večje, kot so picerije. "Večino naših izdelkov, okrog 98 odstotkov, prodamo v Italijo, ostale pa prodamo na slovenskem trgu," je pojasnil Selčan.

Lani je bilo poslovanje Ekolata, ki ima italijanske lastnike, pozitivno, prihodki podjetja so konec leta znašali 12 milijonov evrov. Tudi ob koncu letošnjega leta pričakujejo podoben poslovni izid, je še povedal Selčan.

Slovensko-italijanska družba Ekolat je leta 2013 kupila Mlekarno Vipava. Do leta 2017 je bil Ekolat v večinski lasti italijanske družbe Trevisanalat, nato pa je slednjo in z njo Ekolat prevzelo družinsko podjetje Sabelli iz italijanskega mesta Ascoli Piceno. S tem je Sabelli postal drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija