Instant kava je ena izmed najpogosteje uživanih vrst kave, vendar strokovnjaki opozarjajo, da lahko njeno pretirano uživanje poveča tveganje za določene vrste raka. Glavni razlog za to je prisotnost akrilamida, kemikalije, ki nastane pri segrevanju hrane na visokih temperaturah, vključno s kavnimi zrni.
INSTANT KAVA LAHKO POVIŠA TVEGANJE ZA RAKA: Strokovnjaki razkrivajo najvarnejšo izbiro za zdravje
Trendi
Povezava med akrilamidom in rakom
Mednarodna agencija za raziskave raka (angl. International Agency for Research on Cancer – IARC) je akrilamid označila kot 'potencialno kancerogen za ljudi', kar pomeni, da obstajajo dokazi, da ta snov lahko povzroča raka. Po podatkih Agencije za standarde hrane (angl. Food Standards Agency – FSA) so laboratorijski testi pokazali, da akrilamid v prehrani povzroča pljučnega in raka reproduktivnih organov pri živalih. Strokovnjaki poudarjajo, da ima ta kemikalija potencial, da škoduje tudi ljudem. Poljska raziskava iz leta 2013 je analizirala 42 vzorcev kave, od tega 11 vzorcev instant kave, in pokazala, da instant kava vsebuje dvakrat več akrilamida kot sveže mleta kava. Vendar pa strokovnjaki z Univerze McGill v Kanadi pojasnjujejo, da bi morali za dosego zaskrbljujoče ravni akrilamida popiti približno 10 skodelic instant kave dnevno.
Prednosti in slabosti instant kave
Čeprav instant kava vsebuje akrilamid, ima tudi svoje prednosti. Vsebuje več antioksidantov kot mleta kava, kar pomaga zaščititi celice pred poškodbami. Dr. Pál Maurovich-Horvat, strokovnjak za medicinsko slikanje z Univerze Semmelweis v Budimpešti, je za The Telegraph pojasnil, da instant kava vsebuje melanoidine – antioksidante, ki povečujejo raznolikost črevesnih bakterij in tako prispevajo k zaščiti pred boleznimi.
Filter kava in espressi – zdrava izbira
Filter kava in espressi veljajo za zdravi izbiri pri pitju kave. Filter kava, ki jo pripravijo s prelivanjem vroče vode skozi mleta kavna zrna in papirnat ali kovinski filter, prispeva k nižjemu tveganju za arterijske bolezni, ki so glavni vzrok za srčne napade. Dolgotrajna norveška raziskava, ki je vključevala 500.000 ljudi in trajala dve desetletji, je pokazala, da štiri skodelice filter kave na dan lahko pripomorejo k zdravju srca.
Espresso in napitki na njegovi osnovi, kot so kapučino, latte in flat white, pa imajo pozitiven vpliv na zdravje možganov. Italijanska študija iz leta 2023 je pokazala, da so izvlečki espressa zmanjšali kopičenje toksičnega proteina tau, ki pospešuje razvoj demence, v laboratorijskih poskusih na možganskih vzorcih. Poleg tega raziskave kažejo, da kofein zmanjšuje kopičenje amiloidnih proteinov, vnetje in celično smrt v možganih, kar bi lahko prispevalo k manjšemu tveganju za razvoj Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence.
Opozorila in previdnost
Kljub pozitivnim ugotovitvam je pomembno omeniti, da so bile te povezave potrjene predvsem v laboratorijih in pri poskusih na miših. Alzheimerjeva družba (angl. Alzheimer's Society) poudarja, da je potrebno več raziskav, da bi potrdili to povezavo pri ljudeh. Na splošno strokovnjaki svetujejo zmerno uživanje kave in uravnoteženo prehrano, ki podpira generalno zdravje in zmanjšuje tveganje za različne bolezni.