KLJUB TEMU, DA VELJA ZA ZELO ZDRAVEGA, GA VSI NE SMEJO JESTI! Te skupine ljudi se morajo česnu izogibati

Trendi

Kljub temu, da ga mnogo ljudi uporablja za izboljšanje okusa hrane, ni odličen le za kuho, ampak ima tudi mnogo koristnih učinkov na zdravje. Tako že od pradavnine velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Poleg tega je zelo učinkovit pri slabokrvnosti, utrujenosti in onesnaženem okolju ter pomlajuje možgane in imunski sistem. Toda kljub naštetim prednostim je za nekatere skupine ljudi boljše, da se uživanju česna raje izognejo.

Če sodite v katero od sledečih petih skupin, se česnu raje izogibajte. Kdo torej ne sme jesti česna?

Osebe z nizkim krvnim tlakom

Česen niža krvni tlak. Ta učinek je dobrodošel pri osebah, ki imajo visokega, ni pa najboljši za tiste, ki imajo težave s prenizkim krvnim tlakom, saj beli stroki stanje še poslabšajo, piše Avaz.ba.

Osebe, ki uživajo odločena zdravila

Če jemljete katerakoli zdravila, naj bo za zdravljene kroničnih ali akutnih težav, se pred uživanjem česna posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Zlasti to velja za osebe, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi. Česen ima enak učinek, saj je naravni antikoagulant, s tem preprečuje krvne strdke, skrbi za dober krvni pretok ter niža tveganje za srčno kap, vendar v kombinaciji z zdravili z enakim učinkom kri lahko postane preredka in prihaja do krvavitev, ki jih je težko ustaviti, piše na portalu Select Smart Health.

Osebe, ki imajo težave z jetri

Česen lahko poslabša določene simptome pri boleznih jeter. V primeru hepatitisa lahko privede do slabosti in prebavnih težav. Ob kakršnihkoli težavah z jetri se pred uživanjem česna posvetujte z zdravnikom.

Osebe z občutljivim želodcem

Česen vpliva na zmanjšanje količine želodčne kisline v prebavnem traktu in s tem na prebavo zaužite hrane, zato pri osebah z občutljivim želodcem lahko povzroča bolečine in slabost.

Osebe, ki čakajo na operacijo

Priporočljivo je, da se osebe, ki jih čaka operacija, vsaj dva tedna pred njo izogibajo česnu, saj redči kri in lahko zato med operacijo pride do zapletov, povezanih s krvavitvami ter nestrjevanjem krvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija