TEGA O ANDREJU KORENIKI GOTOVO ŠE NE VESTE: Obsežen intervju z županskim kandidatom Občine Piran

Piran

Pogovarjali smo se z Andrejem Koreniko, ki z Listo Andreja Korenike (LAK) kandidira za župana Občine Piran, in izvedeli marsikaj – recimo, da nameravajo med drugim zagotoviti sredstva v proračunu za adaptacijo stanovanj v občinski lasti in naselitev stanovanj z mladimi družinami, ali to, da Gašpar Gašpar Mišič menjava stalno bivališče glede na to, kje lahko več doseže, ali to, da je Korenika prestal velik poseg na hrbtenici, kar ga je naredilo še močnejšega, in še mnogo več. Vabljeni k branju intervjuja z županskim kandidatom Andrejem Koreniko.

Kaj bodo prvi koraki, ki jih boste naredili, če boste izvoljeni?

Po izvolitvi se bomo najprej seznanili s trenutnim stanjem. Naš program, želje ter potrebe in zahteve občanov so obsežne. Dejstvo je, da je marsikateri projekt, ki ga imamo v planu, že v določenem postopku izvajanja. Ko se bomo seznanili z dejanskim stanjem (ne tem, o katerem beremo v medijih ali slišimo govoriti), bomo določili prioritete in zastavili načrt kako se lotiti izvedbe.

Zagotovo sta vsaj dve zadevi na samem vrhu prioritet. To sta zagotovitev sredstev v proračunu za adaptacijo stanovanj v občinski lasti in naselitev stanovanj z mladimi družinami ter revizija delovanja OP in JP Okolja Piran za obdobje zadnjega mandata in leto pred nastopom le tega.


Kako odgovarjate na očitke, da ste izstopili iz nadzornega odbora občine?

Tri leta sem bil član Nadzornega odbora Občine Piran in skupaj s kolegi poskušal delati skladno z zakonodajo, vendar je bilo delo onemogočeno s strani župana in njegove ožje ekipe. V takšnih razmerah ni imelo smisla nadaljevati. To dokazuje tudi nadaljevanje agonije po našem odstopu, ko nadzorni odbor praktično ni deloval. Morda ni znano dejstvo, ki pa je zelo pomembno, in sicer da smo pred odstopom celoten material in razloge za odstop predali Računskemu sodišču. Epilog mi zaenkrat še ni znan.


Kdo so vaši podporniki in ekipa?

Moji podporniki in ekipa so v prvi vrsti občani, ki jim je mar za prihodnost naše občine, za dobrobit vseh nas in naših otrok. Gre za kombinacijo izkušenj, mladosti, pozitivnosti in želje delati drugače. V prvi vrsti je skrb za dobrobit vseh občanov in ne posameznih interesov. Za mano stojijo predvsem občani, saj kandidiram z njihovo podporo, podjetniki in lokalni gospodarstveniki.

Otvoritev volilnega štaba

Kako financirate kampanjo in ali je res, da vas podpira podjetnik Polič?

Najprej naj povem, da se sredstva, ki jih zakonsko lahko porabimo za volilno kampanjo gibajo pri dobrih 9.000 evrov. Podpirajo nas posamezniki, vlagamo pa predvsem lastna sredstva. V kampanjo vlagamo ogromno lastnega dela in časa, saj imamo ekipo z znanjem in izkušnjami. Če nas gospod Polič podpira, sem na to lahko le ponosen, saj gre za odličnega podjetnika. Glede slednjega bi pa morali neposredno vprašati njega, zagotovo pa v naši ekipi nima nobene vloge.


Zakaj mislite, da ste boljši kandidat od Gašparja Gašparja Mišiča?

Zame so občani na prvem mestu, ne obračam se po lastnih interesih. Gospod Mišič je v našem okolju znan podjetnik, ki se ukvarja predvsem z nepremičninami. Prav to njegovo podjetniško udejstvovanje je tisto, kar je zame nezdružljivo z javno funkcijo župana. Župan sodeluje pri načrtovanju prostorskih planov in ne more biti hkrati tudi nepremičninar, saj gre za popoln konflikt interesov. Druga stvar, ki bi jo tukaj izpostavil je dejstvo, da gospod Mišič menjava stalno bivališče glede na to, kje lahko več doseže. Po mojem vedenju je trenutno občinski svetnik v Kopru, prej je bil tudi v Ankaranu. Sedaj se spet seli v Piran. Žal mi njegov način ne zbuja zaupanja, da deluje v dobrobit občanov.


V zadnjih letih ste bili precej na bolniški. Ali vaše zdravstveno stanje dovoljuje opravljanje tako pomembne funkcije, kot je županska?

Za tiste, ki ne vedo, naj povem, da sem bil leta 2019 operiran na hrbtenici (fiksacija dveh vretenc, z dvema kletkama in šestimi vijaki, ter odstranjeni dve herniji). Šlo je za zelo velik poseg, ki so ga opravili v UKC Ljubljana, na nevrokirurgiji z vrhunskim osebjem in kirurgom, ki jim bom za zmeraj hvaležen. Za operacijo smo se takrat odločili, ker je bilo moje življenje neznosno. Bolečine niso več lajšale niti injekcije in blokade. Omrtvičena noga, nezmožnost poskrbeti za osnovna dnevna opravila. Niti hčerkice nisem mogel prijeti v roke. Šlo je tako daleč, da se brez ženine pomoči nisem zmogel več niti obleči. Po zelo zahtevni sedemurni operaciji je bila potrebna dolga, tudi boleča rehabilitacija.

Kljub temu, da sem trmast in nikoli ne odneham, je bila ta preizkušnja zame zelo težka in moram priznati, da sem se včasih vprašal če bom zdržal. Zahvaljujoč podpori družine in prijateljev, ki so mi zmeraj stali ob strani in mi dajali moč, da sem vztrajal, je danes moje življenje skoraj normalno.

Andrej Korenika s soprogo

Žal ne morem več igrati nogometa, tenisa in drugih športov, ki so me zmeraj veselili in bili del mojega vsakdana. Lahko pa spet normalno opravljam ostala življenjska opravila in tudi nekatere športne aktivnosti.

Predvsem sem vesel, da lahko ponovno brcam žogo s sinom.

Res je. Po operaciji, v času rehabilitacije sem bil veliko bolniško odsoten in delal za krajši delovni čas. Sedaj se to obdobje zaključuje in sem spet pripravljen na polno delo, z vsemi izzivi, ki sem si jih zastavil, in pripravljen sem na vodenje občine oziroma katerikoli drugi izziv v svoji poslovni karieri.

S to življenjsko izkušnjo sem ugotovil, da ne smemo nikoli obupati in da je za doseganje svojih ciljev vredno dati vse od sebe. Danes se počutim še močnejšega.


Trdite, da so občino ugrabile posamezne interesne skupine. Kaj s tem mislite?

Prišli smo do točke, ko ugotavljam, da se je razvoj naše občine popolnoma ustavil oziroma se giblje v napačno smer. Razvoj mora biti usmerjen v dobro vseh občanov, tega pa onemogočajo posamezniki s parcialnimi interesi in interesne skupine, ki jim služijo. Posamezniki izkoriščajo svojo moč in politične povezave izključno za lastne interese. Temu moramo narediti konec in v ospredje postaviti občane.

Smo alternativa nepremičninskim in gradbenim elitam, ki so v zadnjih dveh desetletjih ugrabile našo občino in jo uporabile za doseganje lastnih ciljev, pri tem pa zanemarile javni interes.

Ekipa LAK na kuhanju vampov v Dragonji

Kakšen je vaš pogled na turizem v piranski občini?

Moje mnenje glede turizma je, da potrebujemo konkretno strokovno analizo stanja in ukrepanje. Analize same po sebi ne koristijo, če ne ponudijo konkretnih ukrepov in akcijskega načrta. Bistveno pa je, da mora stroka, skupaj s širšo javnostjo sprejeti odločitev, kakšen turizem si želimo. Eno brez drugega ne gre. Na podlagi tega mora priti do spremembe strategije razvoja turizma in na koncu še do izvedbe. Le na ta način lahko napovemo boljšo prihodnost turističnega razvoja in boljšo prihodnost vseh zaposlenih v turizmu. Zaposlitve v turizmu predstavljajo ključni steber razvoja, brez katerega ne moremo govoriti o kakovosti in tega se moramo zavedati. Žal so turistični delavci, ki so sedaj premalo plačani, preveč zapostavljeni in že sedaj se kaže močan deficit po teh kadrih.


Kakšen župan boste?

Občino bom popeljal na pot napredka in vzpostavitve okolja dialoga, v katerem bodo prebivalci in prebivalke lahko izrazili svoje mnenje, kjer bo župan z ekipo znal občanom prisluhniti in jih tudi slišati. Občani bodo vedno na prvem mestu.

Bom župan, ki bo delal za skupni interes in ne interes posameznih skupin.

Ekipa LAK