V uradnem listu EU je danes objavljena izvedbena uredba Evropske komisije o vpisu imena mesa istrskega goveda - boškarina v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. To je že tretji proizvod iz Istre, ki sta ga skupaj zaščitili Slovenija in Hrvaška, so sporočili s kmetijskega ministrstva.
Meso istrskega goveda - boškarina se pridobiva iz avtohtone pasme, poznane kot istrsko govedo, ki se skoti na geografskem območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, kraške planote, Čičarije ter Podgrajskega podolja, vključno z južnimi obronki Brkinov.
Domneva se, da je ime boškarin dobilo zaradi tradicionalnega načina reje in krmljenja, ko so številni lastniki poleti zaradi pomanjkanja paše živali peljali v gozd, kjer jedle večinoma liste dreves. Boška je namreč istrski izraz za gozd, visoko rastlinje. Danes primarna krma živali temelji na voluminozni krmi (paša, slama), ki se proizvaja na geografskem območju, so pojasnili na ministrstvu.
Preden proizvajalci začnejo s proizvodnjo boškarina, morajo pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo. V prodaji je to meso označeno s skupnim simbolom 'meso istrskega goveda - boškarina/meso istarskog goveda - boškarina'.
Pred tem je Slovenija skupaj s Hrvaško zaščitila že istrski pršut in oljčno olje Istra. V postopku zaščite pri Evropski komisiji pa sta še dve skupni vlogi Slovenije in Hrvaške - za istrski ovčji sir in istrski med.