Zdrava prehrana ima številne koristi za telo in um. Ko jemo uravnoteženo, se počutimo bolje, imamo več energije, smo bolj zbrani in zadovoljni. To pozitivno vpliva na naše delo, odnose in splošno kakovost življenja. Prav zato je vredno posegati po najbolj zdravih živilih in izkoristiti vse prednosti, ki jih ponujajo.
TO JE 10 NAJBOLJ ZDRAVIH ŽIVIL NA SVETU: Preverite, koliko jih imate doma!
Trendi
Danes je zdravo prehranjevanje lažje kot kdaj koli prej. Restavracije in trgovine ponujajo vedno več zdravih izbir, police supermarketov pa se šibijo od izdelkov, ki koristijo telesu in dobremu počutju. Z malo truda lahko vsak dan naredimo nekaj dobrega zase – dovolj je, da posežemo po pravih živilih.
Zakaj prav teh 10 živil?
Morda se ne bodo znašla na vsakem seznamu, a ta živila vsebujejo glavne vitamine, minerale in hranila, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg tega so naravno okusna, raznolika in jih je pravi užitek vključiti v vsakodnevno prehrano, piše na spletni strani steroplast.co.uk.
Limone
Nutricionisti jih pogosto uvrščajo med najbolj zdrava živila na svetu. Limone imajo močan alkalni učinek, kar pomeni, da pomagajo uravnavati kislost v telesu. So odličen vir vitamina C in delujejo kot naravni antioksidant, ki krepi imunski sistem, pospešuje celjenje ran in upočasnjuje staranje celic. Pomagajo tudi pri razstrupljanju jeter in izboljšajo prebavo. Redno pitje tople vode z limoninim sokom zjutraj lahko spodbuja presnovo in poskrbi za svež začetek dneva.
Rdeča pesa
Ta živahno vijolična korenovka je pogosto zapostavljena, a si zasluži mesto na vsakem krožniku. Rdeča pesa spodbuja delovanje možganov, izboljšuje krvni obtok in pomaga zniževati krvni tlak. Številne raziskave kažejo, da lahko njene naravne spojine celo pomagajo pri preprečevanju demence in krepitvi spomina. Poleg tega je bogata s folno kislino, magnezijem, železom in vitaminom C – vse to so hranila, ki krepijo kri, dvigujejo energijo in izboljšujejo splošno počutje. Lahko jo uživate surovo, kuhano, pečeno ali v svežem soku.
Temna čokolada
Da, prav ste prebrali – čokolada je lahko zdrava! Temna čokolada vsebuje več antioksidantov kot večina sadnih sokov, zato učinkovito ščiti telo pred prostimi radikali, ki povzročajo staranje in bolezni. Pomaga uravnavati krvni tlak in holesterol, zmanjšuje tveganje za bolezni srca ter dokazano izboljšuje razpoloženje, saj spodbuja izločanje hormona sreče – serotonina. A z njo ne pretiravajte: dovolj je ena ali dve kocki na dan, in to takšne, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.
Leča
Leča je prava mala prehranska zakladnica, ki jo ljudje uživajo že tisočletja – predvsem na Bližnjem vzhodu in v Indiji. Bogata je z rastlinskimi beljakovinami, vlakninami, železom in magnezijem. Pomaga uravnavati krvni sladkor, spodbuja prebavo in daje dolgotrajen občutek sitosti, zato je idealna tudi pri hujšanju. Ker ne vsebuje maščob in je izjemno nasitna, je odlična izbira za zdravo kosilo ali večerjo – v juhah, solatah ali okusnih enolončnicah.
Maline
Maline so pravo naravno zdravilo v obliki sladke poslastice. Polne so antioksidantov, vitamina C in železa, ki krepijo imunski sistem, izboljšujejo videz kože in pospešujejo regeneracijo celic. Redno uživanje malin zmanjšuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen in bolezni srca, hkrati pa dviguje raven energije in splošno počutje. Odlične so v jogurtu, ovseni kaši ali kot zdrav prigrizek med obroki.
Orehi
Orehi so pravi kralji med oreščki. So bogat vir vitamina E, omega-3 maščobnih kislin in antioksidantov, ki varujejo srce in ožilje ter zmanjšujejo vnetja v telesu. Pomagajo tudi pri koncentraciji in spominu, zato jih pogosto imenujejo "hrana za možgane". Za najboljši učinek strokovnjaki priporočajo, da jih zaužijete približno osem na dan – samih, v solati ali kot dodatek zajtrku.
Losos
Losos velja za eno najbolj zdravih rib na svetu. Je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki varujejo srce, zmanjšujejo tveganje za depresijo in delujejo protivnetno. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, kalija, selena in vitamina B12, ki so poglavitni za delovanje možganov in živčevja. Prav zaradi tega mu mnogi pravijo "hrana za pamet". Redno uživanje lososa lahko izboljša spomin, zmanjša tveganje za srčne bolezni in poskrbi za boljše splošno počutje.
Avokado
Avokado je pravo superživilo, ki ga nekateri obožujejo, drugi pa mu sploh ne dajo priložnosti. A dejstvo je, da je izjemno hranljiv. Vsebuje zdrave nenasičene maščobe, veliko kalija, folno kislino ter vitamine K, C, B5, B6 in E. Pomaga zniževati holesterol, podpira zdravje srca, ščiti oči pred starostnimi spremembami in lajša simptome artritisa. Nekatere raziskave celo kažejo, da lahko redno uživanje avokada zmanjša tveganje za nastanek raka. Odličen je v solatah, smutijih ali kot namaz na polnozrnatem kruhu.