Minulo nedeljo sta se 48-letnica in njen 52-letni soprog v italijanskem kraju Avellino Irpino, v Kampaniji, počutila slabo potem, ko sta večer prej v restavraciji Oasi jedla pico. 52-letnik se je zbudil s hudo slabostjo, zato je odšel na urgenco, kjer so ga po pregledu napotili domov, češ, da gre za simptome, ki bodo minili. Navidez banalen dogodek pa se je sprevrgel v tragedijo, poročajo italijanski mediji.
VEČERJA V PICERIJI SE JE KONČALA S SMRTJO: Je bila kriva strupena snov v čilijevem olju?
Kronika
Zdravstveno stanje 52-letnika se je še naprej slabšalo, slabo pa se je začela počutiti tudi njegova soproga. Tudi ona je odšla na urgenco, a so jo po zdravniškem pregledu poslali domov z enakim pojasnilom, da gre za prehodno bolezen. Njuno stanje se je v naslednjih urah poslabšalo do te mere, da sta ponovno oba poiskala pomoč na urgenci.
48-letnico so takoj odpeljali na intenzivno nego, vendar je kmalu zatem umrla. 52-letnika pa so sprejeli na bolnišnični oddelek za infekcijske bolezni.
Kot so ugotovili zdravniki, bi lahko bilo vzrok zastrupitve čilijevo olje, s katerim so začili pico. Vsebovalo naj bi botulin. To je nevrotoksin, torej možganski strup, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov in najbolj toksična beljakovina sploh. V izredno majhnih odmerkih se uporablja za blažitev bolečin mišičnih krčev, v kozmetiki pa ga poznamo kot botoks.
Toksin se po zaužitju strupene hrane absorbira v želodcu in prenese po krvi. Posledica je lahko ohromitev oziroma paraliza različnih mišic, v hujših primer pa pride do dihalne odpovedi.
Italijansko tožilstvo je sprožilo preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja.