ZELENA LUČ: Proračun piranske občine prestal prvo branje

Piran

Proračun piranske občine za leto 2024 je prestal prvo obravnavo, na nedavni seji občinskega sveta so piranske svetnice in svetniki prižgali zeleno luč za predlog, ki predvideva kar 44,6 milijona evrov odhodkov oziroma izdatkov. Po besedah župana Andreja Korenike gre za "drugačen, bistveno bolj ambiciozen in razvojno naravnan predlog proračuna, kot so jih bili vajeni obravnavati v preteklih letih", saj se načrtovanim projektom občina kljub negotovim razmeram ne želi odreči.   

Osnovno vprašanje, ki so si ga svetniki zastavili, je, ali si Občina Piran sploh lahko privošči za več kot 44 milijonov evrov izdatkov v prihodnjem letu. Pri tem je predvideno zadolževanje v višini pet milijonov evrov. Občina načrtuje tudi prodajo premoženja oziroma nepremičnin v občinski lasti v višini 7 milijonov evrov.

Stališče župana Andreja Korenike je jasno: "Občina Piran si ne more več privoščiti, da teh odhodkov ne predvidi. Naša naloga mora biti zagotoviti dovolj prihodkov, da izpeljemo vse nujne investicije, ki jih načrtujemo. Ne moremo si več privoščiti tega, da jih prelagamo enkrat v daljno prihodnost. Ne moramo si privoščiti stagnacije in življenja v upanju, da bo nekoč bolje. Bolje bo, ko bomo naredili, kar moramo narediti." 

Proračun za leto 2024 vsebuje vrsto aktivnosti in projektov, ki jih je po mnenju župana potrebno nujno narediti in ki jih ne smejo zaustaviti, med drugim gradnjo in sanacijo cest, kanalizacije, javnih najemnih stanovanj, gradnjo vrtca in sanacijo šol, prenovo turistične infrastrukture, kot sta plaži v Luciji in Fiesi. Prav tako naj bi se v prihodnjem letu nadaljevala selitev Okolja Piran v Dragonjo. Med cilji je tudi čimprejšnje aktiviranje teniškega centra v Portorožu.

Naslednja obravnava predloga proračuna piranske občine za leto 2024 je predvidena za 22. december.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  20 .12. 2023 ob  06: 21
A je še kje v tej državi občina, ki ima smetarska vozila na parkirišču v Piranu?
50 metrov od plaže?
Vozila smetarska so na ogled obiskovalcem iz dveh smeri. Po pločniku proti garaži in iz Bernardina proti Piranu.
Znamenitost že 30 let.
Na seznamu Uneska?
Ni Piran za balkance