MEDIJSKE OBTOŽBE ZOPER MINISTRICO ČALUŠIĆ: Očitajo ji, da naj bi 'favorizirala' istrske vinarje

Slovenija

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić se je znašla pod plazom kritik, ker naj bi tudi po nastopu funkcije nadaljevala promocijo vin partnerjev projekta Divino. Gre za projekt promocije in pospeševanja prodaje vin desetih izbranih istrskih vinarjev, za katerega je kmetijske subvencije prejelo podjetje njenega očeta. 

Po poročanju Dnevnika je podjetje očeta kmetijske ministrice Mateje Čalušić AM-Satus prejelo 47.149,54 evra kmetijskih subvencij. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja mu jih je za promocijo in pospeševanje prodaje vin desetih izbranih istrskih vinarjev izplačala v dveh delih. Prvič, 22.073,54 evra, 18. februarja 2022 (od tega približno tretjino Mateja Čalušić, ki je bila 24. aprila istega leta izvoljena za poslanko Gibanja Svoboda), in drugič, 25.076 evrov, pred dvema mesecema.

Med desetimi izbranci, ki smo jim davkoplačevalci financirali promocijo in prodajne aktivnosti, je bila tudi kmetija Krmac, katere lastnik naj bi bil po navedbah Dnevnika življenjski sopotnik ministrice Čalušićeve. V tem projektu, imenovanem kratka dobavna veriga Divino, so s Čalušićevimi sodelovali še tile vinarji iz slovenske Istre: Bordon, vinska klet Kralj, Ražman, Jogan, Zaro, Steras, Gordia, posestvo Santomas in Korenika.

Čeprav se je s kmetijskimi subvencijami podprti projekt kratka dobavna veriga Divino končal, Čelušićevi očitajo, da tudi v novi funkciji ministrice nadaljuje promocijo vin partnerjev Divina.

Tako naj bi ob tokratnem obisku Quja Dongyuja, generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Sloveniji, Čalušićeva visokega gosta danes med drugim odpeljala k vinarju Bordonu iz Dekanov, ki je bil v preteklosti prav tako deležen brezplačne promocije v sklopu vinskega projekta družine Čalušić Divino. Bordona je izbrala kljub dejstvu, da je v Sloveniji 26.400 pridelovalcev grozdja in vina, za stekleničenje pa je registriranih približno 2700 vinarjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  15 .02. 2024 ob  12: 35
Navali narod takoj interpelacija, odstop, kazen, zapor......blabla. če bi komentirali Dolenjci, Štajerci, bi razumel, tako pa?
Tomaž |  15 .02. 2024 ob  09: 20
Ćalušić, Krmac ... imena povedo vse, kar je treba vedeti.
hribi |  14 .02. 2024 ob  13: 58
25
Ta gospa je popolno nesposobna. Ima srečo da ji je to mesto zrihtala kolegica iz iste volilne enote. Retorično sta obe za - 2.
Silvana63 |  14 .02. 2024 ob  12: 36
Končno so tudi Istrijani prišli na vrsto, do zdaj so bili pozabljeni.
Prč |  14 .02. 2024 ob  12: 15
20
Ma ki bi reka, da je anka ona takova štriga.